Najnovije

SOROŠ: Ovo je revolucionarni trenutak, korona omogućava ostvarenje naših ciljeva

Levičarski milijarder DŽordž Soroš je nagovestio da koronavirusna pandemija otvara put društvenim promenama koje su se prethodno činile nemogućim, nazivajući to „krizom svog života“. Soroš je kao mladić preživeo Drugi svetski rat.

Soroš (Foto: Jutjub)

“Pre nego što nas je pandemija pogodila, shvatio sam da smo u revolucionarnom trenutku gde je ono što bi bilo nemoguće ili čak nezamislivo u normalnim vremenima postalo ne samo moguće, već verovatno, apsolutno neophodno”, rekao je Soroš.

On je naveo i da se „Evropa suočava sa nekoliko egzistencijalnih opasnosti.“

Bio je “posebno zabrinut za opstanak EU jer je to nepotpuna unija”. Iako je, prema rečima milijardera rođenog u Mađarskoj, Evropska unija „bila u procesu stvaranja“, taj proces „nikada nije završen“.

Dakle, Soroš je rekao da je EU “izuzetno ranjiva – ranjivija od SAD-a, ne samo zato što je nepotpuna unija, već i zato što se temelji na vladavini zakona.”

Soroš je takođe prokomentarisao i nedavni sukob između Nemačke i EU. Najviši nemački sud presudio je 5. maja da jedna od odluka EU Suda u vezi sa politikom Evropske centralne banke (ECB) nije pravno obavezujuća. S druge strane, Evropski sud pravde je tvrdio da je on jedini nadležan za ECB.

Soroš je ipak na strani EU. „Kada se Nemačka pridružila EU, ona se obavezala da će se pridržavati evropskog zakona“, tvrdio je on.

Izrazio je bojazan da bi zemlje poput Poljske ili Mađarske mogle da postanu nezavisnije od EU, ukoliko i „nemački sud može da dovodi u pitanje odluke Evropskog suda pravde“.

Soroš se pita: „Mogu li Mađarska i Poljska da odluče da li da slede evropsko pravo ili sopstvene sudove – čiju je legitimitet EU dovela u pitanje? To pitanje seže u samo srce EU, koje je izgrađeno na vladavini zakona.”

„Poljska je odmah potvrdila nadmoć svojih sudova pod kontrolom vlade nad evropskim pravom. U Mađarskoj Viktor Orban je već iskoristio hitnu situaciju nastalu usled pandemije KOVID-19 i zarobljeni parlament kako bi predstavio sebe diktatorom “, rekao je Soroš.

Poslednji izbori održani su u 2018. godini, a sledeći su zakazani za 2020. godinu.

Pored toga, nova anketa pokazala je da većina Mađara (54 odsto) izgleda da podržava mere Orbanove administracije i da će glasati za njega.

“Presuda predstavlja pretnju koja bi mogla da uništi Evropsku uniju kao instituciju zasnovanu na vladavini zakona, upravo zato što ju je doneo nemački ustavni sud, koji je najcenjenija institucija u Nemačkoj”, naglasio je Soroš.

Soroš je ponovo govorio o svojoj ideji da izdaje trajne EU obveznice, ili konzole. Novcem stvorenim putem konzola finansirao bi borbu protiv pandemije KOVID-19, kao i klimatske promene.

„Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kaže da je Evropi potrebno oko bilion evra (1,1 biliona dolara) za borbu protiv ove pandemije, a ona bi trebalo da doda još jedan bilion evra za klimatske promene“, kaže Soroš.

Rekao je da konzole “nikada ne treba izdavati u uobičajena vremena, ali sada je idealno.” Međutim, nije objasnio zašto finansijski instrument nije prikladan za “uobičajena vremena”, iako ga je sam okarakterisao kao trajnu obveznicu.

Soroš je nedavno govorio i o predsedniku Donaldu Trampu, optužujući ga da želi da “bude diktator. Ali da on ne može da bude takav, jer u Sjedinjenim Državama postoji ustav koji ljudi i dalje poštuju.”

Iako će ga, prema Sorošu, ustav „sprečiti da radi određene stvari“, to predsedniku ipak neće zabraniti da se trudi, „jer se bukvalno bori za svoj goli život“.

“Takođe ću reći da sam uložio veru u Trumpa da će uništiti samog sebe, ali on je premašio moja najluđa očekivanja”, dodao je Soroš, završava izveštavanje lifesitenews. com.

Ruski bombarderi TU-22M3 u pratnji lovaca parali nebo iznad Crnog mora! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube