Najnovije

STEFANOVIĆ: Bojkot izbora i na jesen ako se ne promeni ništa osim datuma (VIDEO)

Potpredsednik stranke Slobode i pravde Borko Stefanović rekao je gostujući u Presingu da veruje da će vlast odložiti izbore zakazane za 21. jun, ali ne isključuje mogućnost da Savez za Srbiju i te izbore bojkotuje ukoliko se ništa, osim datuma, ne promeni.

Stefanović (Foto: Jutjub)

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost odlaganja izbora ukliko se epidemiološka situacija zbog koronavirusa pogorša, a u tom slučaju izbori bi bilo održani na jesen.

"Ako odloži izbore za septembar ili oktobar ne menjajući ništa u državi, medijima, RTS-u, ne znam kako ćemo izaći na te izbore jer se suštinski ništa ne menja, osim što se kalendar menja", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, odluku o izlasku na eventualne izbore na jesen Savez za Srbiju bi doneo zajednički. Upitan da li bi u tom slučaju na izbore izašli sa strankama koje su odlučile da učestvuju na izborima zakazanim za 21. jun, poput Pokreta slobodnih građana, gradonačelnika Paraćina i Šapca Saše Paunovića i Nebojše Zelenovića, Stefanović odgovara - dogovorićemo se.

I dok Stefanović poručuje da će izbori održani 21. juna i parlament za SZS biti nelegitimni, iz međunarodne zajednice stižu jasne poruke da bojkot nema podršku i da će rezultati izbora i parlament koji bude sastavljen biti priznati. Gost Presinga kaže da ga ne čude izjave ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija i poruke iz EU.

"Teško im je da zamisle situaciju da neko ne želi na izbore, zato što imaju demokatiju i slobodne medije", ističe Stefanović.

"Molili smo Obradovića da prekine štrajk"

Govoreći o štrajku glađu Boška Obradovića, gost Presinga kaže da je to bio njegov lični čin, vrlo štetan po zdravlje, a da su članovi Saveza za Srbiju iskazali ljudsku solidarnost sa njim.

"Mnogi smo ga molili da prekine taj štrajk. To je bila ljudska molba, to nema veze više sa politikom. Svi zaboravljamo razloge koji su ga naterali da dođe u tu situaciju. Teško je kada neko osam godina trpi laži, podmetanja, kada tabloidi govore najbestijalnije laži bez mogućnosti da odgovorite", kaže Stefanović i dodaje da su Obradovićevi zahtevi ujedno i zatevi "naroda Srbije".

Ističe da ne očekuje previše razume od strane režima, ali očekuje od RTS-a i dodaje da bi bilo dobro da javni servis dozvoli Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću da kao dva narodna poslanika u programu kažu zašto štrajkuju glađu.

"To je daleko od toga da će se time promeniti uređivačka politika RTS-a i dovesti u sklad sa zakonom. To je očajnički potez jednog čoveka koji traži mogućnost kao narodni poslanik, a ne kao student koji je pet puta pao jedan ispit. Dozvolite da neko ko je birani predstavnik naroda nešto kaže. Dozvolite da se u ovoj zemlji otvore teme. Pozovite Mariju Lukić, pozovite novinara Milana Jovanovića, Aleksandra Obradovića. Ne morate zvati političare", poručuje Stefanović i podseća da narod plaća RTS preko svojih brojila.

On veruje da bi pojavljivanje Boška Obradovića na RTS-u bio korak koji bi relaksirao situaciju.

Govoreći o ogromnoj razlici u vremenu koju opozicioni predstavnici dobijaju na javnom servisu u odnosu na predstavnike vlasti i predsednika Vučića, Stefanović kaže da je "neko uzurpirao RTS" i da "svi tabloidi imaju samo jednu redakciju".

"Zamislite Vučićevu reakciju da su u Hrvatskoj uhapsili vladiku"

Kada su u pitanju dešavanja u Crnoj Gori gde je uhapšen episkop Joanikije i još osam monaha, Stefanović kaže da niko nema ambiciju da se meša u pitanja u Crnoj Gori i da niko nema ambiciju da dovodi u pitanje crnogorsku državnost, ali "mi kao ljuidi i građani i kao politički činioci moramo da brinemo o pripadnicima našeg naroda bez obzira gde žive, a posebno u ovakvim kriznim situacijama".

Za reakciju predsednika Aleksandra Vučića kaže da je bila mlaka i bez jasne poruke.

"Ne mislim da nam trebaju sukobi u regionu. Ali da li možete da zamislite reakciju Aleksandra Vučića da je uhapšen vladika u Hrvatskoj. Ovde je izreka "vrana vrani oči ne vodi". Aleksandar Vučić i Milo Đukanović imaju zajedničke interese, a primarni je da ostanu što duže na vlasti, pre svega zbog ličnog bogaćenja i bogaćenja ljudi oko njih", ocenjuje Stefanović.

On kaže da se na rubu epidemije vidi trojstvo hibridnih režima Đukanovića, Vučića i Orbana, gde je Orban uzor po merama i "onome što radi", a Đukanović idol po stažu na vlasti jer je, kako kaže Stefanović, po tome neprikosnoven u Evropi.

LJudi, uzimajte 100 evra, ne dajte da ih iskoriste za svoje besmislene projekte. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA