Najnovije

VLADIKA JOANIKIJE PORUČIO: Nijednom vlastodršcu ne pripada pravo da osniva crkvu! Ako je i od Đukanovića, mnogo je

Nijednom vlastodršcu ovog sveta, pa ni Milu Đukanoviću, ne pripada pravo da osniva bilo koju crkvu, naročito ne pravoslavnu. Izjavama da će osnovati ili obnoviti crnogorsku crkvu Đukanović direktno krši Ustav države čiji je predsednik, a koji opisuje da je crkva odvojena od države, što je važno civilizacijsko dostignuće.

Vladika Joanikije (Foto: Jutjub)

Tim rečima vladika budimljansko-nikšićki Joanikije za Blic iznosi stav o najnovijim pretnjama koje je uputio Milo Đukanović.

Predsednik Crne Gore, nakon što su građani sami iznova krenuli u litije, a on odgovorio hapšenjem vladike Joanikija i osmorice sveštenika, izneo je tvrdnje da će osnovati "crkvu pravoslavnih Crnogoraca", ali i da će ono što je SPC "otela opet biti vraćeno Crnoj Gori".

Time je Đukanović još jednom javno potvrdio da nastoji da oduzme najvrednije hramove Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika Joanikije kaže da su sve izjave Mila Đukanovića o crkvi antiustavne i anticivilizacijske.

"Da ne govorimo o tome koliko su u suprotnosti sa verom i kanonskim poretkom crkve", ističe vladika.

"Čudi me da i dalje priča o obnavljanju i osnivanju crnogorske crkve, kada je za njegove vladavine već takva kvazicrkvena i proustaška tvorevina osnovana. Predvodi je udbaški raspop Dedeić", poručuje vladika i pita:

"Zar nije bilo dosta bruke Crne Gore sa tom družinom, nego joj treba još jedno zastiđe? Ako je i od Đukanovića, mnogo je", kaže vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, zbog čijeg je privođenja i hapšenja narod u gotovo svim gradovima Crne Gore izašao na ulice u znak protesta, a policija reagovala brutalno upotrebljavajući silu.

Kada je nakon oslobađanja vladike delovalo da će režim makar neko vreme pokušati da održi mir u Crnoj Gori, na saslušanje su pozvani sveštenici iz Berana, njih petorica.

S druge strane, vlast nedeljama ne odgovara na zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske da se razgovara o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti koji je Skupština Crne Gore usvojila u decembru 2019. godine.

Pročitajte OVDE  zašto je crnogorski poslanik tražio dozvolu za oružje.

Izvor: Blic/Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA