Najnovije

PORODIČNA SVAĐA! Pao sirijski tajkun! Asad žrtvuje bogatog rođaka kako bi sačuvao Putina! (VIDEO)

Sirija je zaplenila imovinu bliskog rođaka Bašara al Asada i moćnog biznismena koji se nedavno javnim video obraćanjima žalio na režim, moleći predsednika za pomoć u otplati višemilionskog duga, što ukazuje na mogući razdor u bogatoj porodici koja vlada Sirijom poslednjih 50 godina i na sve veći napor režima da napuni blagajnu ratom opustošene zemlje

Asad i Putin (Foto: Kremlin.ru)

Sirijska vlada naredila je zaplenu imovine rođaka predsednika al Asada, Ramija Maklufa, kao i njegovoj supruzi i deci. U vladinom dokumentu s pečatom od 19. maja navedeno je da naredba ima za cilj osiguranje isplate duga regulatornom telu za telekomunikacije.

Razdor u vladajućoj eliti otkriven je nakon što se Makluf, jedan od najbogatijih ljudi Sirije, posvađao s vlastima koje tvrde da njegova kompanija za mobilne telefone Sirijatel duguje 134 milijarde sirijskih funti, što je oko 77 miliona dolara. Sirijska vlada je posebnim nalogom Malufu takođe zabranila da u narednih pet godina sklapa ugovore s državnim firmama.

Makluf, nekada važna figura Asadovog uskog vladajućeg kruga, osvrnuo se na spor u tri video poruke u kojima je apelovao na Asada da mu pomogne. U svom poslednjem obraćanju, Makluf je kazao da mu je rečeno da odstupi s mesta direktora Sirijatela. Takođe je rekao da je od sudova zatraženo da imenuju zakonskog staratelja koji će upravljati Sirijatelom, nazivajući to pokušajem isključenja iz kompanije dok je odluku o oduzimanju imovine nazvao nezakonitom.

Makluf, koji je pod američkim i sankcijama Evropske unije, imao je veliku ulogu u finansiranju Asadovog ratnog napora. Sirijski stručnjaci kažu kako bi svađa mogla ostati zabeležena kao prvi veliki slom u familiji koja vlada zemljom otkad je Asadov otac Hafez preuzeo vlast pre 50 godina.

Javni dnevnik raskola

U svom prvom videu krajem aprila Makluf je preklinjao Asada da spreči propadanje kompanije koja je opterećena prekomernim i "nepravednim" porezima. Tog meseca Maklufu je rečeno da mora da plati navodni dug vladi u vrednosti od 180 miliona američkih dolara - tvrdnja koja je verovatno potaknula seriju Maklufovih videozapisa u poslednjih mesec dana.

Sirijsko regulatorno telo za telekomunikacije navodi u izjavi državnoj novinskoj agenciji SANA da je Sirijatel odbio da plati državnu naknadu, pa će "Sirijatel biti odgovoran za sve pravne posledice" zbog odbijanja vraćanja duga. Sirijatel ima 11 miliona pretplatnika, a 50 odsto prihoda ide državi.

Makluf, četiri godine mlađi od 54-godišnjeg Asada, nekad je opisivan kao centralna ličnost sirijske privrede i važan partner predsednika, koji je na početku sukoba u Siriji odustao od poslovanja kako bi se bavio dobrotvornim radom, ali je ostao povezan s vladom. NJegovi videozapisi, objavljeni na Fejsbuku izgledaju kao javni dnevnik sve jačeg raskola - i pada nekad moćnog tajkuna.

Pitanje ostavke

Šef najvećeg sirijskog mobilnog operatera, Sirijatel, bio je upetljan u borbu s Asadovom vladom od prošlog leta kada su vlasti oduzele njegovu dobrotvornu organizaciju Al-Bustan i raspustile pripadnike milicije koji su mu pripadali, piše agencija Frans pres.

Kada je ministarstvo finansija u decembru zamrznulo imovinu nekoliko biznismena zbog utaje poreza i nedozvoljenog bogaćenja, sirijska štampa je rekla da su Makluf, njegova supruga i kompanije takođe bili uključeni. U intervjuu za sirijsku državnu televiziju u oktobru, Asad je rekao da je "pozvao sve u privatnom sektoru koji su potrošili državne fondove da vrate novac".

Makluf, koji takođe ima udela u kompanijama koje se bave strujom, naftom i nekretninama, u svom video obraćanju optužio je sigurnosne službe da pritvaraju zaposlene kako bi ga zastrašili da odstupi od svojih poslova. Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava sa sedištem u Britaniji od aprila je uhapšeno oko 40 radnika Sirijatela i 19 iz Al-Bustana.

Osuđujući hapšenja, Makluf je tvrdio da će vlasti pustiti zaposlene ako uplati 185 miliona dolara i podnese ostavku na mesto čelnika Sirijatela. Asadov rođak je rekao da bi bio voljan da plati iznos koji traže vlasti, ali da je pitanje njegove ostavke crvena linija.

Problem javnog obraćanja

Rami Makluf je verovatno razljutio sirijski režim jer je u nizu video apela molio Asada za pomoć u otplati duga iskazujući time javno nezadovoljstvo i otkrivši svađu u srcu sirijske vladajuće porodice.

"Spremni smo da platimo, ali gotovinu nemamo spremnu, pa te molim da nađeš odgovarajući mehanizam kako bismo platili bez oštećenja kompanije", rekao je u prvom videu u kojem je molio za pomoć više od desetak puta.

Tada su sirijski analitičari rekli kako će taj potez verojatno dovesti do štetnih posledica za Maklufa.

Međutim, postoje nagađanja da bi odluka o izricanju ogromnih novčanih kazni Maklufu mogla biti povezana s neprekidnom borbom Sirije za otplatu dugova Rusiji za vojnu i ekonomsku podršku.

Brojne teorije

Brojne teorije kruže o Maklufovom padu. Neki kažu da je postao prevelik i previše bogat. Drugi da je njegova dobrotvorna Bustan, zatvorena prošlog leta, bila konkurencija dobrotvornoj organizaciji predsednikove supruge Asme al Asad, koju Sirijci vide kao veoma moćnu kariku režima.

Jedna od teorija odnosi se na odnose s Kremljom. Korupcija u Siriji kritikovana je u ruskim medijima koje podržava Vladimir Putin, Asadov najvažniji saveznik i zaštitnik. Kako je Makluf za mnoge Sirijce simbol korupcije - smatralo se da uzima proviziju za svaki ozbiljan poslovni posao u Siriji te je prozvan kao ‘gospodin pet odsto’ - moguće je da ga Asad želi žrtvovati kako bi sačuvao Putina. Međutim, činjenica je da niko izvan vladajuće porodice ne zna tačno šta se dogodilo iza zatvorenih vrata režima.

Rami Makluf je prvi rođak predsednika Bašara al Asada s majčine strane, navodi Bi-Bi-Si dodajući da su oni približnih godina, u svojim ranim pedesetima, i bili su prijatelji iz detinjstva. Makluf je smatran stalnim zagovornikom režima koji je retko u javnosti govorio o porodici, politici ili svom poslu. 

Objavljujući video zapise i dokumente na Fejsbuku u onom što više liči na gubitničku bitku, čini se da je Makluf izgubio snagu. Međutim, on nikada neće biti siromašan i jedan je od retkih u Siriji, gde prema podacima UN oko 80 odsto stanovništva živi u siromaštvu, gotovo 10 miliona nema dovoljno za jelo, a polovina je zbog rata izgubila svoje domove. Sirijske blagajne su prazne nakon gotovo decenije rata koji je uništio veći deo zemlje.

Sirijska valuta

Svađa između Maklufa i sirijskog režima dolazi usred neviđenog pritiska na sirijsku lokalnu valutu, napisao je američki list LA tajms ističući da je vlada već pokušala pronaći dodatne izvore rešavanja finansijskih problema, uključujući potragu za desetinama milijardi dolara koje su lojalisti prokrijumčarili.

Poslednjih dana sirijska funta - koju su ugrozili gotovo decenija rata, dalekosežne sankcije, a sada i epidemija korona virusa - na crnom tržištu dostigla je vrednost od gotovo 2.000 funti za dolar.

Makluf je pomagao vladi u ratnim naporima. Koristeći svoje veze s Asadom, postao je centralni igrač u mnogim vodećim industrijskim granama u zemlji, potiskujući rivale ili prisiljavajući ih da mu dodele udeo preduzeća u nekretninama, bankarstvu, građevinarstvu, hotelima, odmaralištima, nafti i plinu, besplatne trgovine i telekomunikacije.

NJegove pristalice ukazuju na Maklufova dobrotvorna dela, uključujući medicinsko lečenje vojnika sirijske vojske kao i pomoć u hrani u celoj zemlji. Kritičari ukazuju na raskošan životni stil njegovih sinova u Dubaiju, koji su neretko na društvenim mrežama objavljivali fotografije skupocenih automobila i privatnih aviona.

Analitički razvoj događaja predstavlja spektakularan pad ličnosti koja se smatrala stubom državnog vođstva, koja radi očuvanja moći već decenijama balansira između porodičnih veza i odanosti klanovima.

"Makluf je gotov", rekao je u telefonskom intervjuu sirijski analitičar sa sedištem u Damasku Deni Maki. "To je početak kraja."

Pročitajte OVDE ko bi mogao da zameni Vladimira Putina na mestu predsednika Rusije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA