Najnovije

ZA SVE KOJI ŽELE NA LETOVANJE! Šta nas čeka na granicama i kada ćemo moći da ih pređemo?

Svi koji od sutra žele da uđu u Srbiju više ne moraju da imaju negativan test na korona virus, a ukinuta je i mera upućivanja u izolaciju. To je danas odlučila Vlada Srbije, ali kakve su odluke drugih vlada, odnosno šta je potrebno za odlazak iz Srbije u inostranstvo i kada će to biti moguće?

Letovanje (Foto: Pixabay)

Treba napomenuti i da je i sada moguće izaći iz Srbije, ali za to su potrebne posebne dozovole, tako da trenutno ništa od pukog turističkog putovanja. Ipak, stvari se kreću nabolje, sudeći prema vestima iz okruženja.

Kako je prvobitno bilo najavljeno, otvaranje granica Srbije za potpunu cirkulaciju ljudi od 1. juna predviđeno je za četiri susedne zemlje: Severna Makedonija, Albanija, BiH i Crna Gora. Najavljeno je i da će 1. juna biti otvorene granice između Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, s tim što postoji mogućnost da granica sa Rumunijom bude otvorena nešto kasnije, od 15. juna.

Naravno, sve ovo još nije sto odsto izvesno. Iako je i Evropska komisija preporučila otvaranje granica, a kao najčešći datum spominje se 15. jun, uz napomenu: "ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija". Odnosno, ako ne bukne novi talas epidemije korona virusa.

Slobodan put do turističkih destinacija

Oko izlaza iz Srbije nema prepreka, naši državljani otvaranjem granica mogu slobodno da se kreću, ali dilema postoji oko ulazaka u druge zemlje i procedure koja još nije usaglašena među zemljama.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da će za državljane Srbije biti slobodan ulazak u države koje su važne turističke destinacije.

- Za odlazak u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Bugarsku, pa čak i Egipat, neće biti potrebno testiranje. Meriće se temperatura i poštovaće se socijalno distanciranje, kako bi turizam zaživeo - rekao je Seničić za TV Prva.

Kada je reč o drugim državama koje se, možda, nalaze na vašoj listi želja, još nema preciznih podataka koja vas procedura očekuje.

- Evropska komisija održava sastanke na tu temu i sve bi trebalo uskoro da bude poznato. Nama su bitne granice sa Bugarskom, Grčkom, kao i Crnom Gorom. Te tri destinacije su bitne jer s njima imamo kopnenu vezu - kaže Seničić.

Vesti iz Grčke koje su svi čekali

Iz Grčke su juče stigle vesti da će granice za dolazak turista biti otvorene 15. juna, kada će zvanično da počne sezona, a od 1. jula obnavlja se i međunarodni avio saobraćaj.

Ministar turizma Grčke najavio je da negativan test na koronu neće biti neophodan prilikom ulaska, već će medicinske službe testirati putnike iz inostranstva kad procene da je to neophodno. Bitno je reći da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva lečenje od korone, a sve detalje o tome šta vas čeka ukoliko na moru dobijete koronu pročitajte u ovom tekstu.

Za Hrvatsku i dalje obavezno testiranje

Za ulazak u Hrvatsku potreban vam je negativan test na korona virus.

- U Hrvatskoj je slična situacija kao i u drugim zemljama, možete da otputujete poslovno, ali i turistički. Ono što je potrebno da imate jeste negativan test na korona virus koji nije stariji od 72 sata. Hrvatska takođe najavljuje dodatno popuštanje mera, u skladu sa preporukama Evropske komisije, ali još nema preciznih informacija, te se čeka 15. jun - kaže Seničić za "Blic".

Test na koronu možete da uradite u Srbiji, a košta 6.000 dinara.

EU se polako otvara

Švajcarska, Nemačka i Austrija su proteklog vikenda počele polako da otvaraju granice, a potpuno otvaranje se planira za sredinu juna, što važi i za Francusku. Takva je barem zasad zajednička odluka za članice EU. Evropska komisija je, naime, preporučila da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze.

Prva bi se odnoslila na delimično ukidanje restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama i ta faza je već krenula, a zatim bi usledilo opšte ukidanje restrikcija - očekivano 15. juna kada istekne važeća odluka o privremenom ograničenju putovanja u zemlje članice.

Zasad je nepoznato da li će test na koronu biti obavezan i kolika će mu biti cena u zemljama Evope i sveta.

EK: Testovi i "korona pasoši" bespotrebni

Evropska komisija je, inače, prošle nedelje zaključila da testovi nisu pouzdan način za utvrđivanje infekcije, pa se zato time nije ni bavila, odnosno nikave preporuke zemljama članicama nije ni dala.

Većina država polako popušta mere uz poštovanje svih preporuka, ali je prema svemu sudeći ključan datum za otvaranje granica upravo 15. jun.

Ostaje još i dilema da li će sve zemlje odustati od korona pasoša, odnosno obaveznog negativnog testa na koronu. Sva je prilika da će se to i dogoditi.

Koga je Trifunović brutalno izvređao, saznajte OVDE!

 

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA