Najnovije

MUNJEVITA ZVER! Vojska Srbije izvela opitno gađanje raketama RLN-IC FM-2

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je opitnom gađanju probnim raketama RLN-IC, koje su pripadnici Vojnotehničkog instituta izveli u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade".

PASARS FM-1 (Foto: mod.gov.rs)

Raketa RLN-IC namenjena je za treću fazu modernizacije topa PASARS, pa je i današnje gađanje raketama izvedeno s modifikovanog oruđa PASARS FM-1, sa udaljenog lansirnog pulta i nišanskog sistema.

Mete su bile osvetljavajuće minobacačke mine 120 milimetara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Po završetku gađanja v. d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović upoznao je ministra odbrane sa mogućnostima i razvojem rakete RLN-IC 170 za protivvazduhoplovnu odbranu malog dometa sa infracrvenom glavom za samonavođenje (IC).

Ova unapređena verzija koristi savremeniju glavu za samonavođenje, digitalnu elektroniku upravljanja, kao i bojevu glavu nove konfiguracije većeg kalibra.

Te komponente rakete, kao i raketni motor, razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima.

Cilj današnjeg opitnog gađanja je, navodi se u saopštenju, testiranje mogućnosti zahvata cilja pripremne i start sekvence rakete i aerodinamičke konfiguracije, provera zakona vođenja rakete RLN-IC 170 u realnim uslovima samonavođenja gađanjem vazdušnog cilja, kao i provera funkcionalnosti novougrađenih podsistema rakete.

Gađanju su prisustvovali i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.

RTS odbio besplatno da emituje "Težinu lanca 3"! Više o tome OVDE.

Izvor: mod.gov.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA