Najnovije

SMELI POTEZ AMERIKE, ILI ĆE USPETI ILI OKRENUTI SVE PROTIV SEBE: SAD gradi front na Pacifiku od azijskih naroda da se suprostavi Kini!

Sjedinjene Države predložile su izgradnju partnerstva sa svojim saveznicima iz Indije i Pacifika kao jednu od strategija za suočavanje sa Kinom usred porasta tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Američka mornarica (Foto: army.mil)

 

Bela kuća i američko Ministarstvo odbrane saopštili su u četvrtak da je izvještaj, „Strateški pristup Sjedinjenih Država Kini“ koji je pripremilo to odeljenje, dostavljen Kongresu SAD-a prema Zakonu o odobravanju nacionalne odbrane.

Vašington je u izveštaju nekoliko puta opisao da Peking praktikuje štetno ponašanje, pozivajući se na ono što smatra kineskim ekonomskim i bezbednosnim pretnjama. Izveštaj predlaže da Sjedinjene Države ojačaju svoje partnerstvo sa institucijama, saveznicima i partnerima da prevaziđu izazove Kine i učine da Kina zaustavi ili smanji mere štetne za nacionalne interese SAD-a, njihovih saveznika i partnera.

Kada je reč o diplomatskim odnosima, u izvještaju se ističe da Vašington nastoji izgraditi kooperativno partnerstvo sa svojim saveznicima, partnerima i međunarodnim organizacijama i razviti pozitivne alternativne načine za podršku zajedničkim principima slobodnog i otvorenog sistema.

Prema izveštaju, Sjedinjene Države rade na koordinaciji vizija i metoda za ove zemlje, poput strategija koje se odnose na regije Indijskog i Tihog okeana od strane Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Japana, Indije, Australije, Južne Koreje i Tajvana.

U izveštaju se takođe kaže da Kina koristi svoj ekonomski uticaj da izvuče političke ustupke iz drugih zemalja, poput Južne Koreje, Australije, Kanade i Japana, pozivajući se na ono što opisuje kao pokušaje Pekinga da se meša u političke i komercijalne operacije tih zemalja.

Američki marinci naoružani do zuba upali u selo u Siriji! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA