Najnovije

VUČIĆ SE PLAŠI MALE IZLAZNOSTI! Izbori se odlažu za jesen?

Poslednjih nekoliko dana je sve više priča o tome da će Aleksandar Vučić odložiti izbore.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Razlog za takvu odluku bi formalno bila zdravstvena situacija u Srbiji, ali pravi razlozi su drugačiji.

Na pitanje da li očekuje odlaganje izbora, Dragan Đilas predsednik Stranke slobode i pravde za kaže:

- Tačna je informacija da Vučić razmišlja o odlaganju izbora. Razlog je strah od male izlaznosti. Ne postoji nikakva mogućnost da izlaznost bude veća od 40% (2.700.000 glasača). IPSOS svakodnevno radi istraživanja da bi Vučić procenio do kog procenta može da dođe sa glasačkim listićima koje će ubaciti u kutije.

Odlaganjem bi, nastavlja Đilas, "pokazao navodnu kooperativnost Evropi, a u stvari produžio priču o podelama u opoziciji na temi bojkota. Posebno što nije spreman ni za kakve promene koje bi dovele do iole fer izbornih uslova".

- Mislim je Vučić bliži odluci da ide na izbore, ali moje mišljenje je da bi bilo bolje za političku stabilnost da se izbori prolongiraju. Opcija odlaganja izbora bila je na stolu i još uvek je tema razmatranja kod Aleksandra Vučića i njegovog bliskog okruženja. Objektivno, tempirano je da se izbori odrade do početka leta i vrlo verovatno su prilagođavani tome i izveštaji stručnjaka opasnosti od epidemije, iako same brojke na to ne ukazuju previše. Kao da je neko isključio prekidač i naglo prešao na umirivanje, na umirujuće poruke, ne bi li se građani ubedili da je stanje normalno i da se što pre može ići na izbore. Blago rečeno, to je usiljeno i isforsirano. Jasno je zbog čega se Vučiću žuri, ali, ukoliko do odlaganja dođe biće pitanje koliko će moći da motiviše građane na izlazak i da li će, uz pomoć kreativnog računovodstva, moći da prebaci na procenat izlaznosti - smatra Đorđe Vukadinović, i dodaje da će to biti presudan faktor odlaganja.

Vukadinović kaže da, ukoliko Vučić proceni da može da dostigne tu brojku onda će ići na izbore, nezavisno od postojanja zdravstvene opasnosti.

- Druga dilema mu je odobrenje međunarodne zajednice, ali, mora se uzeti u obzir izjava američkog ambasadora, i da je za brze izbore negde dobio saglasnost Amerike. Najproblematičniji jeste osećaj da se postojanje ili nepostojanje opasnosti po zdravlje stanovništva stavlja u konktekst političke procene. Ta situacija se menja iz dana u dan, Vučić nije još prelomio, jer je izlaznost problem - rekao je Vukadinović.

Svakodnevni negativni glasovi o izbornim uslovima koji stižu iz Evrope uz papagajsko ponavljanje da opozicija treba da učestvuje na izborima dovešće do delimičnog osporavanja legitimiteta nove vlade. To bi ostavilo prostor za eventualne prevremene izbore već 2021. godine.

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović kaže da bi jedini razlog zbog kog bi Vučić rešio da odloži izbore je da bi eventualno izvukao još nekoga iz opozicije na izbore, kako bi se bojkotaši razbili i kako bi eventualno na te odložene izbore (skoro) svi izašli.

- Ne verujem da razmišlja o tome, pre svega zbog onoga što sledi nakon leta, a to su svakako ekonomska kriza, vraćanje pitanja Kosova na dnevni red... Uz to, moralo bi ponovo da se uvede vanredno stanje ili lex specialis koji je više puta odbijao. Iskreno, ne verujem da o tome razmišlja. A i pitanje je koliko bi to bilo pro forme, jer odlaganje izbora ni opoziciji ništa ne znači, ako se u međuvremenu neće ozbiljno sesti za pregovarački sto i raditi na izbornim uslovima. Jer, vreme za opoziciju nije važan faktor u pogledu izbora, već da se nešto za to vreme promeni. Dva ili tri meseca svakako ne znači ništa. Ovde je potrebna duža normalizacija stanja da bismo govorili o nekakvim suštinskim promenama u izbornim uslovima - rekao je politikolog i politički analitičar Boban Stojanović. 

Emanuel Makron će 27. maja doneti odluku da li će drugi krug lokalnih izbora, koji nije održan zbog epidemije, biti krajem juna ili u januaru 2021. Sve procene govore da Francuzi ove godine neće na izbore.


Pročitajte OVDE kako je vlast pretila medicinskim radnicima uoči dolaska Ane Brnabić.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA