Najnovije

Zaposlenima u "Lazi" smanjene plate zbog maski! Upravi sporno - trebovanje

Psihijatar iz Klinike Laza Lazarević kažnjen je zato što je, kako tvrdi, tražio da prilikom pregleda pacijenata nosi masku. O tome da je zaposlenima u toj ustanovi bilo zabranjeno da nose zaštitnu opremu prvi je nedavno i na N1 progovorio predsednik Sindikata lekara i farmaceuta. Iz Uprave Klinike stiže drugačije objašnjenje.

Klinika Laza Lazarević (Foto: Printskrin)

Pacijente i sebe hteo je da zaštiti od zaraze i zato je kažnjen. Tako smanjenje martovske plate za deset odsto tumači psihijatar iz Klinike "Laza Lazarević". Proglašenje vanrednog stanja za njega je bilo signal da od tada, na radnom mestu, mora da ima hiruršku masku.

"S obzirom da smo mi te maske, ja i koleginica, poneli od kuće, svoje privatne, mi smo ih istog dana i nosili prilikom pregleda", kazao je Igor Grbić.

Od glavnog tehničara je, kako tvrdi, za naredne dane tražio još dve maske, koje je i dobio. A sa njima i poziv u kancelariju direktorke Klinike.

"Direktorka mi je krajnje neljubaznim tonom odgovorila, bukvalno sad citiram – šta će ti maska?! Ja sam je zapitao: mi smo zdravstvena ustanova, imamo preglede, dolaze nam pacijenti sa strane, ugrozićemo mi njih, ugrozićemo zaposlene, ugrozićemo sebe, mislim, toliko je stvari, epidemija je u toku", kazao je Grbić.

"Ja ću tebi skinuti tu masku, da si ovog momenta skinuo tu masku, odbiću ti deset odsto od plate", rekla mu je direktorka, a ispričao Grbić.

Za upravu Klinike, dr Grbić je prekršio proceduru trebovanja opreme. Osim njega, zbog toga je kažnjeno još nekoliko zaposlenih.

Nijedna stvar ne može da se uzima bez prethodno utvrđene procedure u šta spada i zaštitna oprema, naročito u vreme epidemije. Naravno da ne mogu zaposleni samovoljno da koriste niti jedno sredstvo rada koje je RFZO opredelio isključivo za zdravstvenu zaštitu pacijenata. Apsolutno. I od toga nikada neće biti odstupljeno", rekla je v.d. direktora dr Ivana Stašević Karličić.

Obaveštenje iz ove ustanove o zabrani trebovanja zaštitne opreme pojavilo se ranije u javnosti i bilo tema jedne od konferencija zdravstvenog kriznog štaba. Doktorka Stašević Karličić tada je izjavljivala da je razlog zabrane racionalna upotreba opreme.

"Kada kažem racionalno, ja isključivo mislim na broj koji je u tom času potreban za tu vrstu usluge koju pružamo, da bismo zaštitili zasigurno život i zdravlje. Ja vam tvrdim da je to - to u slučaju ove ustanove!
I da vam kažem nešto, da opreme nije bilo dovoljno, verujte mi, ova ustanova bi bila zatvorena", rekla je.

Da su još od 6. marta preduzeli opsežne mere zaštite zaposlenih i pacijenata, pokazuje to što u ovoj ustanovi nije bilo zaraženih koronavirusom, naglašava ona.

Ipak, doktor Grbić traži da to utvrdi i sud. Tužbe je podneo zbog umanjenja zarade, kao i zbog premeštanja u drugu radnu jedinicu - u Padinsku skelu.

Šta je Srbiji stiglo iz Kine, saznajte OVDE!

Izvor: N1

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA