Najnovije

„Difens Ekpres“: Ukrajina špijunira Rusiju uz pomoć zapadnih satelita

Ukrajina prati akcije Rusije na Krimu i u okviru antiterorističke operacije (ATO) i operacije Ujedinjenih snaga na istoku zemlje koristi zapadne satelite za sondiranje Zemlje iz orbite, saopštila je konsultantska agencija „Difens Ekpres“.

Satelit (Foto: Pixabay)

Prema podacima agencije, ciljevi praćenja ruskih teritorija su, pre svega, određivanje sastava, položaja i kretanja njenih grupa, zatim pronalaženje sistema za upravljanje vojskom, otkrivanje inženjerskih barijera, detekcija novih vrsta vojne tehnike, a takođe i procena rezultata uništavanja „neprijatelja“.

„Difens Ekspres“ ističe takođe da Ukrajina ima sporazume sa 19 država o razmeni satelitskih podataka, uključujući one koje si dobijeni zahvaljujući komercijalnim svemirskim aparatima.

U izveštaju se navodi i da, recimo, samo američka kompanija „Didžital gloub“ ima mogućnost da na dnevnom nivou snimi preko 17.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Precizira se i da za te potrebe američka kompanija koristi satelite „Vorldvju 1“ i „Vorldvju 2“.

Govoreći o ukrajinskim satelitima, agencija navodi da kosmički apparat  „Sič-1“ nije više u upotrebi, a radovi na njegovoj zameni „Sič-2“, još nisu završeni.

Evo kako je ruski borbeni lovac zadivio svet! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA