Najnovije

MOĆNIJI NEGO IKAD: Talibani i narko-karteli iskoristili pandemiju i nemoć vlasti!

Američki spoljnopolitički magazin "Forin polisi" ocenjuje da su neadekvatne reakcije i mere mnogih zemalja na pandemiju kovida-19 stvorile vakum u funkcionisanju, što koriste talibani, narko-karteli, mafijaši...

Talibani u Avganistanu (Foto: Jutjub)

Vlasti Avganistana suočile su se sa kritikama zbog neadekvatne zdravstvene kontrole onih koji prelaze granice te zemlje, uključujući granicu sa Iranom, koji se pod snažnim udarom korona virusa našao u ranoj fazi pandemije.

Tu su na scenu stupili talibani, koji tvrde da sprovode mere izolacije za povratnike iz Irana, kao i da su čak uspostavili sopstvene karantinske centre, a deo šire propagandne strategije te pobunjeničke grupe su i video snimci i saopštenja u kojima se sugeriše da je širenje korona virusa obuzdano u područjima pod njihovom kontrolom.

Po rečima Ešli DŽekson, eksperta za konflikte i naoružane grupe, civili pod upravom talibana i pored toga će nesrazmerno mnogo ispaštati zbog pandemije, budući da rastuće nasilje u zemlji onemogućava pristup zdravstvenim uslugama i funkcionisanje lanaca snabdevanja.

- Bilo bi dobro da donatori pomoći i agencije otvoreno priznaju da pobunjenici imaju suštinski važnu ulogu, i da ih pozovu da povuku konkretne poteze radi sprečavanja širenja virusa i da olakšaju rad zdravstvenih službi - navodi DŽeksonova, ističući da će, u suprotnom, talibani verovatno nastaviti da koriste pandemiju za svoje potrebe.

U zemljama poput Meksika, Brazila i El Salvadora, došlo je do porasta nasilja sa smrtnim ishodom čiji su vinovnici bande kriminalaca i narko karteli.

Oni koriste pandemiju za izgradnju "meke moći" time što ugroženom stanovništvu obezbeđuju neophodne potrepštine i usluge, a u mnogim getima, preventivne mere izolacije i policisjki čas ne sprovodi policija, nego pripadnici kriminalnih grupa.

Usled nedovoljnog vođstva vlade, privlačnost ovih grupa možda raste, ističe kanadski istraživač Robert Maga, upoređujući sadašnju situaciju u tim državama sa onom u kojoj su, posle Drugog svetskog rata, u svojim zemljama zabeležile italijanska mafija i japanske jakuze.

U Italiji, ekonomsko posrtanje usled pandemije stvorilo je vakuum koji ponovo koristi mafija.

I pored toga što na jugu te zemlje udar pandemije nije toliko snažan, mere izolacije ostavile su bez posla desetine hiljada ljudi koji rade "na crno".

Opštinske vlasti presporo distribuiraju pomoć koju šalje italijanska vlada, omogućavajući organizovanom kriminalu da se pojavi u takvoj ulozi, kao što je slučaj u Napulju, gde mafija deli hranu i novčane zajmove.

U Palermu, brat lokalnog mafijaškog bosa viđen kako distribuira pakete sa hranom u najsiromašnijem delu grada.

Međutim, ova pojava nije ostala bez odgovora lokalnih vlasti, koje su uvele programe pomoći u hrani i novcu u nameri da spreče mafiju da koristi tešku materijalnu poziciju u kojoj se našao deo stanovništva.

- To što se Palermo decenijama bori protiv mafije smatram prednošću, jer već znamo kako da uzvratimo. Samo je potrebno da budemo što brži, i izborićemo se i sa ovim - kaže gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando za "Forin polisi".

Evo kako je ruski borbeni lovac zadivio svet! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA