Najnovije

AMERI PROTERUJU RUSKI GAS: Čiji će radijatori biti hladni?

Pod maskom brige za energetsku bezbednost Evrope, SAD planiraju da podrže zemlje članice Inicijative tri mora kako bi realizovali zajednički cilj - smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa i kako bi progurali na evropsko tržište američki gas.

Gas (Foto: Ria)

Eksperti objašnjavaju da Vašington pokazuje interesovanje za Inicijativu tri mora samo iz ličnih interesa, jer SAD pokušavaju da primoraju evropske zemlje da izgrade novi sistem za transport gasa i proguraju svoj znatno skuplji gas.

- Trenutno se industrija škriljaca suočava sa velikim problemima u poređenju sa isporukama gasa kroz cevovode. Tendencije su takve da američki tečni prirodni gas ima konkurenciju u ovom sektoru proizvodnje, jer pored ruskih proizvođača, tečni prirodni gas (LNG) se sada proizvodi i u Australiji i u Katar - ocenjuje ruski stručnjak za energetiku Aleksandar Pasečnik.

Analitička služba američkog Kongresa pripremila je izveštaj o Inicijativi tri mora, u kome analitičari skreću pažnju na mogućnost proširenja saradnje sa učesnicima tog projekta i u kome se ističe da ciljevi Inicijative tri mora zadovoljavaju brojne široke ciljeve SAD na polju bezbednosti i ekonomije.

U izveštaju se naglašava da u poslednjih nekoliko godina neki članovi Kongresa pokazuju sve veće interesovanje za energetsku bezbednost Evrope i da streme ka smanjenju njene energetske zavisnosti od Rusije, kao i na izvozu američkog tečnog prirodnog gasa.

- Debata o podršci Inicijativi tri mora je više pokušaj, nego stvarni korak. Možete da diskutujete o bilo čemu, ali uslovi na tržištu su takvi da je LNG sada vrlo jeftin, kao i gas na spot tržištu. ''Gasprom'' je fleksibilan u svojim pristupima, ali svejedno, gasovodne strategije uvek pobede - kaže Pasečnik.

Kako se navodi, Inicijativa tri mora je politička je platforma zemalja članica EU sa prostora između Baltika, Jadrana i Crnog mora, koji su osnovale Poljska i Hrvatska 2015. godine sa ciljem da yemlje članice više sarađuju u oblasti infrastrukture, energetike i bezbednosti.

Pročitajte OVDE   koji to grad u Srbiji leži na ogromnom bogatstvu.

Izvor: telegraf. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA