Najnovije

SRBIJI SE ZLO SPREMA! PARIZ I BERLIN TRAŽE BRZO REŠENJE ZA KiM! Evo zašto dve vodeće zemlje EU žele da preuzmu kormilo od Grenela!

Pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, kojim se pozivaju na hitno obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, u vreme kada je u Prištini u toku institucionalna kriza, a Srbiji predstoje izbori nije ništa drugo do simulacija želje za ozbiljnim razgovorima i pokušaj Evrope da drži tempo sa SAD, ocenili su politički analitičari.

Ričard Grenel i Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Profesor međunarodnog prava na Institutu za evropske studije Slobodan Zečević kaže da se Prištini ne žuri i zbog izbora u SAD, jer očekujuju da bi posle izbora mogli da imaju povoljniji položaj.

Za Prištinu je, ocenjuje Zečević, dobro pripremljen dijalog, koga sada traže "svaki dijalog koji podrazumeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da oni ne učine neke velike ustupke ili da učine minimalne u smislu minimalne razmene teritorija, nekoliko sela za Preševo, Bujanovac ili eventualno rešenje koje bi podrazumevalo da se da minimalna autonomija Zajednici srpskih opština na severu Kosova a da Srbija za uzvrat prizna nezavisnost Kosova".

Prema njegovim rečima, okvir za dijalog bi trebalo da postavi EU u dogovoru sa Beogradom i Prištinom.

"Što se nas tiče šta bi bio prihvatljiv okvir za dijaloga, prvo da treba da se realizuje Briselski sporazum. Druga tačka eventualnog dijaloga trebalo bi da bude postizanje nekakvog kopromisnog rešenja, koje bi isključilo svaki razgovor o teritoriji centralne Srbije. Uopšte ne može da se razgova o Medveđi, Preševu i Bujanovcu kao delovima centralne Srbije, jer nije tema centralna Srbija, već je tema Kosovo i problem Kosova", ističe Zečević.

Treća tačka dijaloga, dodaje, trebalo bi da bude da Srbija jednostavno iznese neko svoje viđenje cele situacije ako je o kompromisnom rešenju reč, stavljanje pod nadležnost Srbije čitavog severa Kosova i delova teoritorije južnog Kosova, gde su srpski manastiri, svetinje i imovina SPC.

Da li direktno pod nadležnost Srbije ili pod nadležnost SPC, uz visok stepen eksteritorijalnost, to je sada pitanje o kojem bi se razgovaralo, navodi Zečević.

Analitičar Dušan Janjić smatra da je dobro što se iz pisma dvojice ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske vidi da će se održati novi pariski samit, da je rešavanje kosovskog problema ušlo u novi format što samo imenovanje Lajčaka to potvrđuje.

Dodao je da nastavak pregovora ne očekuje pre septembra i da sporazuma verovatno neće biti ni do marta sledeće godine.

"Lajčak ništa neće predložiti, neće niko ništa predložiti", kaže Janjić odgovarajući na pitanje o inicijativama koje se mogu očekivati iz EU, ali i komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nije video nijedan predlog.

Neće ga ni videti, jer se predlog gradi zajednički, smatra Janjić.

Kratki rokovi koji se zadaju za rešenje kosovskog problema su, kako kaže, deo upravljanja krizom i njih postavljaju i lokalni političari da bi pobeđivali na izborima da bi bili nacionalni heroji, ali ih postavljaju i iz međunarodnih centara.

Postoji jedno pravilo za Kosovo među pregovaračima, kaže Janjić - na Kosovo odeš kao papa a budi srećan ako se vratiš kao kardinal.

"Tu niko nije uspešan, ali svi guraju kao da će postati pape i nobelovci", ocenjuje Janjić.

Kada je reč o pismu ministara Nemačke i Francuske o hitnosti nastavka dijaloga mišljenja Zečevića i Janjića da Pariz i Berlin pismom žele da održe tempo sa SAD, jer ne žele da budu isključeni iz procesa, slaže se i bivši šef vladinog biroa za informisanje Milivoje Mihajlović.

Pismo kojim Žan Iv le Drijan i Hajko Mas zahtevaju nastavak razgovora je, kako dodaje Mihajović, još jedan pokušaj da se simulira da postoji razgovor i namera da se ne odugovlači sa iznalaženjem rešenja.

Mihajlović veruje da do kraja godine neće biti nikakvog ozbiljnijeg dijaloga iako i specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel insistira na tome.

"Nema šanse da se u ovoj godini napravi suštinski pomak, a mislim da su toga svesni i Brisel i Vašington. Verujem da može biti samo simulacija dijaloga", rekao je Mijajlović i dodao da nestabilnost koja postoji u Prišitni umanje šanse da dijalog bude uspešan.

Pročitajte OVDE šta je Ivica Dačić rekao o eventualnim rešenjima za KiM.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA