Najnovije

KINA JE NOVI VLADAR SVETA! I EU je shvatila da Amerika gubi trku, hitno menja strategiju!

Visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost DŽozep Borel pozvao je danas članice da primene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalen moći.

Donald Tramp i Si Đinping (Foto: Jutjub)

- Analitičari su dugo predviđali kraj sistema predvođenog Amerikom i dolazak veka Azije. To je ono što se dešava pred našim očima - rekao je Borel na video konferenciji sa sa nemačkim diplomatskim predstavnicima.

Dodao je da se pandemija koronavirusa može posmatrati kao tačka u kojoj je došlo do prelaska moći sa Zapada na Istok i da raste pritisak na EU "da izabere stranu".

Prema njegovom mišljenju, EU treba da prati sopstvene interese i vrednosti i da izbegne da bude instumentalizovana sa bilo koje strane.

Borel je ocenio da trenutni odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

- Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu, koja iziskuje bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije - rekao je Borel.
Treba podsetiti da je nedavno CNN izneo analizu o tome kako je pandemija korone uticala na SAD.

Pandemija koronavirusa šokirala je svet brzinom kojom se raširila planetom, a takođe ubrzava promene u ravnoteži globalne moći, koje se odvijaju na štetu Sjedinjenih Američkih Država, navodi CNN.

Odnosi između SAD i Evrope, narušeni otkako je američki predsednik Donald Tramp pre tri godine došao u Belu kuću, pretrpeli su težak udarac u utorak tokom glasanja na godišnjem skupu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi, kada je podržan pomirljiv stav evropskih zemalja prema Kini kada je reč o istrazi o izbijanju pandemije.


Nasuprot tome, nije prihvaćeno američko gledište da je potrebno oštrije nastupiti prema Pekingu, i to bi, kako ističe CNN u analizi, trebalo da bude znak za uzbunu u Vašingtonu.

Pandemija korona virusa iznenada je pojačala dinamiku svakog geopolitičkog spora, a to se takođe odnosi na trosmernu borbu za prevlast između SAD, Evrope i Kine, navodi autor.

Osim što je Kinu okrivio za prikrivanje pandemije u ranoj fazi, Tramp je SZO optužio da je stala na stranu Pekinga, najavivši da će uskratiti finansiranje toj agenciji Ujedinjenih nacija.

Što se tiče najvećeg dela evropskih zemalja, Trampov haotičan odgovor na pandemiju i ispoljena osvetoljubivost kod njih su iskristalisali najdublju zabrinutost da se administracija sadašnjeg predsednika SAD kreće u pravcu koji ne bi sledila nijedna razumna demokratska zemlja, navodi takođe autor analize.

Iako to možda neće dovesti do pucanja u odnosima SAD i Evrope, moguće je da će pružiti priliku nekom drugom, poput Kine, da to iskoristi, ističe autor, koji takođe upozorava da će, ukoliko Tramp i ovoga puta pobedi na izborima, globalna moć SAD u budućnosti nastaviti da opada.

Premijer Iraka pozvao Putina i razgovarao o gorećem pitanju! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA