Najnovije

ŠTA SE KRIJE IZA PALJEVINA U BEOGRADU: Splavovi gore zbog rata oko droge!? (VIDEO)

Nedavni požar na splavu "River", kod hotela "Jugoslavija", ponovo je pokrenuo pitanje ko pali beogradske splavove i da li se radi o borbi navijačkih grupa za prevlast u poslu s dilovanjem droge.

Požar na splavu "Cunami" (Foto: Jutjub)

- Rat navijačkih grupa se u poslednje vreme zahuktava. Poslednji splav koji su zapalili kao opomenu je "River", dok lokal do njega pre toga nisu uspeli. Taj objekat je bio pun gostiju, a napadači su mu se prišunjali na čamcu sa Molotovljevim koktelima. Srećom, primetilo ih je obezbeđenje splava i pojurilo - otkriva izvor.

On dodaje da su napadači seli u kola i odjurili, ali ih je policija ubrzo uhapsila, što je, međutim, MUP demantovao.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je problem s ovom vrstom obezbeđenja nepostojeća zakonska regulativa, koja poslodavcima ni na koji način ne zabranjuje da zaposle nekoga ko ima kriminalni dosije ili neku mračnu prošlost.

- Obezbeđenje na splavovima podeljeno je na navijačke grupe, odnosno njihove bosove, koje tako kupuju poslove. Neko tvrdi da tu ima i narko-dilera. U lancu su svakako i vlasnici klubova jer oni svakako ne bi zapošljavali takvo obezbeđenje da su čistih ruku - kaže Nikolić.

Dodaje da splavovi dođu kao siva zona.

- Ali ono što je bitno jeste da obezbeđenje ne može da bije goste. To u kriminalnom svetu ne postoji. Čak i mafija svojim gostima garantuje bezbednost. Ali kod nas se ne zna ko je mafija, ko gost - dodaje Nikolić.

U stihiji koja je izbila 20. januara na Novom Beogradu izgorela su čak četiri splava "Cunami". Vlasnik je tada tvrdio da je imao sve potrebne dozvole, ali da veruje da je požar podmetnut jer je dobijao pretnje. U novembru prošle godine mu je zapaljen automobil, a počinioci nisu pronađeni.

Pre tri godine vatra je progutala jedan od najpopularnijih klubova za noćne izlaske splav "Fristajler". U trenutku izbijanja požara u ovom klubu na vodi nije bilo gostiju, a rezultati istrage pokazali su da je požar podmetnut. Oko 20 minuta nakon što je zapaljen "Fristajler" nepoznate osobe bacile su eksplozivnu napravu, najverovatnije Molotovljev koktel, i na klub "Tilt", koji se nalazi na drugoj strani Save. Policija je utvrdila da su nepoznate osobe čamcem došle do "Fristajlera" sa reke i zapalile splav, a zatim su se prevezle na drugu obalu i potopile čamac. Spekulisalo se da su ova dva slučaja povezana jer je isti vlasnik oba kluba.

Nije tajna da su mnogi krvavi obračuni vezani upravo za primat nad obezbeđenjem klubova. Ova mesta su često bila poprišta pucnjave, tuča, prebijanja gostiju. NJih najčešće obezbeđuju ultimat-fajteri, navijači, kik-bokseri, nabildovani momci, najčešće pripadnici navijačkih i kriminalnih grupa.

- Zna se ko to radi, to su uličari, bivši bokseri i dileri koji za 20-30 evra pristaju da se tako ponašaju, ali njih ne zapošljavaju agencije za obezbeđenje, već oni kojima su potrebni, a zna se ko su ti ljudi. Ceo taj svet povezan je sa mračnim radnjama i tržištem narkotika - izjavio je svojevremeno menadžer beogradske agencije za privatno obezbeđenje koji je, naravno, želeo da ostane anoniman.

On je dodao da je potpuno svejedno da li se radi o kriminalnim ili navijačkim grupama jer one drže posao s narkoticima i rade pod maskom obezbeđenja.

Dušan Davidović sa Instituta za kriminološka istraživanja rekao je da se zna da su obezbeđenja splavova punktovi na kojima se diluje droga i da se klanovi tuku za prevlast.

- Nadam se da će se taj problem rešiti primenom Zakona o privatnom obezbeđenju.

Činjenice

- 2012. ispred splava "Blejvoč" ubijen je Ivan Cvetković (26), član obezbeđenja. Zbog ubistva je osuđen Marko Kurtović.

- Fedor Frimerman, gost splava "Saund", pre bijen je na smrt 2013. go dine, a članovi obezbeđenja su prvostepeno osuđeni na 30 godina zatvora.

Molotovljev koktel sa čamca na "Fristajler"

Pre tri godine vatra je progutala jedan od najpopularnijih klubova za noćne izlaske splav „Fristajler“. U trenutku izbijanja požara u ovom klubu na vodi nije bilo gostiju, a rezultatiistrage pokazali su da je požar podmetnut. Oko 20 minuta nakon što je zapaljen "Fristajler" nepoznate osobe bacile su eksplozivnu napravu, najverovatnije Molotovljev koktel, i na klub "Tilt", koji se nalazi na drugoj strani Save. Policija je utvrdila da su nepoznate osobe čamcem došle do "Fristajlera" sa reke i zapalile splav, a za tim su se prevezle na drugu obalu i potopile čamac. Spekulisalo se da su ova dvaslučaja povezana jer je isti vlasnik oba kluba.

Pročitajte OVDE   sve o veleobrtu u Beogradu.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA