Najnovije

"KAKO IH NIJE SRAMOTA, STALNO GREŠE" Nestorović otkrio kome uopšte ne veruje, pa progovorio o drugom talasu!

Svetska zdravstvena organizacija od vikenda se oglasila dva puta najavljujući drugi talas novog korona virusa, podupirući te navode, između ostalog, primerima iz Kine i Južne Koreje. Tim povodom se oglasio i član Kriznog štaba prof. dr Branimir Nestorović, koji je odavno ocenio da će kraj epidemiji u Srbiji doći u periodu između 1. i 15. juna.

Branimir Nestorović (Foto: Jutjub)

Na pitanje da li je promenio stav odgovara odlučno.

- Naravno da nisam, sad sam sigurniji nego ikad da će nestati. Nema drugog talasa ni u jednoj zemlji. Češka se otvorila, nema drugog talasa. DŽordžija u Americi, Austrija, Slovenija se otvorila... Gde je drugi talas?

- Kina nije dobar primer. To su importovani slučajevi. Oni su završili epidemiju, pa su im iz Amerike dolazili Kinezi, koji su se u Americi inficirali - kaže dodajući da je reč o studentu iz NJujorka koji je inficirao čak 70 ljudi, te da su juče imali tek 11 pozitivnih na Kovid 19:

- Južna Koreja isto tako. Singapur i Australija će uskoro proglasiti kraj epidemije. To je potpuno besmislena priča. U Engleskoj su nedavno naučnici sa Oksforda rekli da neće stići da naprave vakcinu, jer virus takvom brzinom iščezava da neće moći da je isprobaju. Šansa da je naprave već im je sa 80 odsto pala na 50 odsto.

On ocenjuje da je mišljenje većine ozbiljnih da se virusu približava kraj, te da to ima veze s tim što je virus veštački, a pre svega, zbog toga što je bilo takozvanog editovanja RNK.

- Nema mnogo elemenata za drugi talas, nigde ga nije bilo. Virus traje dva meseca intenzivno i onda naglo pada - insistira na pravilnosti utvrđenoj na početku:

- U Singapuru su napravili model koji predviđa da će virus do septembra nestati, u Americi do kraja oktobra i da neće biti drugog talasa. Još marta meseca su Italijani iz Firence pokazali da on ima neke nukleotide ubačene, to se zove editovanje RNK, koji mu baš ne pripadaju, u sklopu one priče da je virus modifikovan. I oni su rekli da ti virusi inače brzo nestaju, a ovi koji su editovani još brže. I uporedivi su sa Sarsom i Mersom, koji su brzo nestali. Meni ta priča o drugom talasu liči da se nadaju da će biti vakcine.

Na pitanje o tome da li je moguće, kako navodi deo stručnjaka, takođe iz Kriznog štaba, da se preko leta pojavljuju sporadični slučajevi, pa da se ti sporadični u jesen "nagomilaju", te da to ne bude drugog talasa, već da se desi nešto slično onome što se dešava u Kini, Nestorović odgovara da mu takav scenario ne deluje verovatno.

- Ne znam ko bi nama mogao da dođe kao importovan slučaj. U Evropi ga neće biti. Teoretski, jedino ako bi neko iz Latinske Amerike došao, ali pošto sada nema aviona, ljudi malo putuju, šansa je mala - kaže dodajući da nije verovatno ni da to bude u slučaju povratka putnika iz naše zemlje koji se usude da pređu granicu kako bi letovali na moru.

Nestorović ocenjuje i da je Svestska zdravstvena organizacija izgubila status relevantnog sagovornika na temu.

- SZO je toliko puta pogrešila da ne znam kako ih nije sramota da pričaju. Na kraju su pohvalili Švedsku, a prvo su preporučili svima da se zaključaju - vraća se na njihovu procenu dodajući da je ne uzima za ozbiljno.

Na njihove navode da mnogi virusi nisu iskorenjeni, te da se španska groznica vraćala u tri talasa, od kojih je drugi bio najsmrtonosniji, kao i da HIV opastaje decenijama, iako su pronađeni lekovi "koji omogućavaju život u koegzistenciji sa patogenom", Nestorović odgovara da se ti virusi ne mogu porediti sa korona virusom.

- To je potpuno druga priča, potpuno druga vrsta virusa. Pošto su svi uzimali model gripa, svi su grešili. Ovo nije grip, drugačije se ponaša. Virus gripa je stalno tu, malo izmutira, pa se vrati. Virusi kao što su korona virusi nemaju baš tu sklonost, ni u jednoj od epidemija virus nije preživeo godinu dana - kaže misleći na primer spomenutih Sarsa i Mersa.

- Ako bi bio neki drugi talas, on bi mogao da bude krajem novembra, u decembru. To je sezona korona virusa, oni se tad pojavljuju zbog osobina omotača koji je neotporan na visoke temperature, na vlažno vreme, UV zrake.

Iako je u prethodnoj rečenici ostavio nešto prostora za "veliki povratak na scenu", smatra da se virus tada ne bi mogao uporediti sa situacijom kakvu smo imali na početku godine. Takođe, i dalje je pri stavu da visoke temperature, vlažan vazduh i UV zraci uništavaju virus, iako među njegovim kolegama ima onih koji tvrde da to nije tačno, te da se na taj način samo smanjuje mogućnost prenošenja virusa.

- Preko 30 stepeni on praktično gubi infektivnost - dosledan je pulmolog iz Tiršove:

- Može da ostane prisutan povremeno, ali on više nije infektivan. Mi to sad vidimo. Ovoliki inficirani, niko nema nikakvu tešku kliničku sliku. Ako postane sezonski grip, onda neće biti interesantan, jer će biti blaža klinička slika. Biće rizičan za one za koje je bio i dosad, za stare ljude.

Kaže i da se u svetu vode polemike o kolektivnom imunitetu, te da se ispituje imaju li antitela u serumu ikakav značaj.

- Većina zemalja ima niska antitela. Italijani to rade nešto ambiciozno, na 150.000 ljudi. U Španiji svega šest, sedam odsto ima antitela - navodi poslednje podatke.

Obeležena 21. godišnjica bitke na Paštriku! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA