Najnovije

"NE IDITE TAMO": Brnabić pozvala državljane Srbije da ne letuju u Crnoj Gori!

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. juna otvoriti granicu, srpski mediji oštro su napali crnogorsku Vladu, a premijerka Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne letuju u Crnoj Gori.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

U ponedeljak je crnogorski premijer Duško Marković najavio da će ova zemlja otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Mađarska, Albanija i Grčka.

Mediji u Podgorici preneli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske Vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je "fašistička i rasistička zemlja", te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

'Jasna poruka građanima'

Podgorički portal CdM izdvojio je pojedine naslove srpskih medija: "Milovi fašisti dopustili ulaz u Crnu Goru svima osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske" naslov je u tabloidu Informer, Kurir objavljuje tekst s naslovom "Maske konačno pale: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe", portal Republika tekst je naslovio: "Milo rasist i srbomrzac: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju"...

Istovremeno, većina crnogorskih medija prenosi izjavu Ane Brnabić, koja je ocenila kako su srpski građani sada mogli da vide da su nepoželjni u Crnoj Gori.

"Ovakav odnos crnogorskoga predsednika Vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da, ako negde moraju da odu, ne idu tamo gde su građani Srbije nepoželjni", kazala je ona.

Brnabić ističe da Vlada Srbije neće uvoditi recipročne mere prema građanima Crne Gore, ali će sprečiti "još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su decenijama ubijali po Srbiji i terorisali naše građane".

Ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić je ustvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije "smešan i besmislen čin" te ocijenio kako Crna Gora tim potezom sama sebi nanosi štetu.

Prva korona-fri država u Evropi

Dačić je upitao koje će onda turiste imati te dodao kako je crnogorska vlast ovom odlukom poslala poruku gde trebaju ići srpski građani kao turisti i gde će ostaviti svoj novac.

Duško Marković najavio je u ponedeljak, nakon što je u nedelju Crna Gora postala prva korona-fri država u Evropi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. juna te da će sledeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, a biće dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima.

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriji Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolevanja od korona virusa, što bi se moglo dogoditi 2. juna.

Tenzije između Podgorice i Beograda počele su u januaru.

Crna Gora i Srbija pogoršale su međusobne odnose nakon što je crnogorska Skupština krajem 2019. godine izglasala Zakon o slobodi veroispovesti, koji reguliše vlasništvo nad imovinama verskih zajednica.

Protesti, diplomatske note...

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i službeni Beograd tvrde da je zakon usmeren isključivo protiv te verske organizacija i da joj država želi "oteti crkve i manastire".

Najviši srpski zvaničnici javno su tada podržali proteste koje je SPC organizovala u Crnoj Gori, dok je početkom januara, tokom protesta ispred crnogorske Ambasade u Beogradu, došlo do pokušaja paljenja zastave Crne Gore.

Tada su i Crna Gora i Srbija na razgovor u ministarstva vanjskih poslova pozvali ambasadore u Podgorici i Beogradu, koji su odbili primiti protestne note.

Diplomatske tenzije između Podgorice i Beograda privremeno su utihnule nakon što je, zbog epidemije korona virusa, SPC u Crnoj Gori zaustavila proteste.

Pročitajte OVDE   koliko građana Srbije i želi da letuje u Crnoj Gori.

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA