Najnovije

Ovaj svetski poredak se završava, niko ne zna šta će napraviti Kina i Rusija …

Ukrajinski politikolog Rostislav Išćenko smatra da je sada nemoguće sa sigurnošću predvideti kakav će svet biti nakon budućih promena.

Putin i Đinping (Foto: kremlin.ru)


Dugo se globalni svetski poredak zasnivao na hegemoniji Sjedinjenih Država, čiji je osnov bio ekonomski i vojno-politički obrazac Zapada.

Međutim, dolazi momenat kada postojeći poredak polako odlazi u zaborav, veruje stručnjak.

To je uglavnom posledica rastuće moći Rusije i Kine, ali i koronavirusne pandemija, zbog koje se međunarodna zajednica suočila sa vrlo jakom krizom.

SAD nisu izuzetak. Štaviše, opasna bolest najviše je pogodila Sjedinjene Države, gde je zabeleženo najviše zaraženih i smrtnih ishoda.

Istovremeno, broj nezaposlenih broji se u desetinama miliona. Jasno je da se period dominacije Vašingtona bliži kraju i da drugi igrači dolaze u prvi plan.

„Dugo je bilo pokušaja Rusije, Kine i Evropske unije da postepeno uruše SAD kako ne bi svi bili pogođeni kolapsom njihove ekonomije.

Ali to vreme je prošlo. Izgleda da postepeno propadanje SAD-a više nije moguće, stvari se odvijaju previše brzo”, rekao je Išćenko.

Propadanje starog sveta je nemoguće izbeći, i to je činjenica. Ali kakav će novi svet biti, danas se niko ne usuđuje da predvidi, rezimirao je stručnjak.

Rusija počela da testira prvu podmornicu koja će nositi strašne „Posejdone“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA