Najnovije

TURCI BESNI: Grčka poručuje da će ograda preko reke na granici sa Turskom biti završena!

Postavljanje ograde na granici sa Turskom preko reke Evros nastaviće se i biće završena uskoro, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas.

Grčka policija na granici (Foto: Jutjub)

Grčki šef diplomatije je izjavu o granici dao za grčki portal Katemerini, a nakon što su Grčka i Turska razmenile nekoliko demarša povodom ograde u reci koja deli dve zemlje.

Prema rečima Dendijasa, problem je nastao kada je Turska tražila informaciju o koordinatama za podizanje ograde, što je Grčka odbila uz obrazloženje da nema obavezu ikome da objašnjava šta radi u okvirima svoje granice.

Dendijas je odbacio i tvrdnje turskog Ministarstva spoljnih poslova da nisu dogovorene obostrano prihvaćene geografske koordinate u toj oblasti, ističući da su Sporazumom iz Lozane iz 1923. i protokolom iz 1926. godine dogovorene granice na reci Evros.

Grčka je na delu svoje teritorije rešila da podigne ogradu, kako bi izbegla situaciju iz marta kada je hiljade migranata pokušalo preko Evrosa da pređe iz Turske u Grčku.

Turski vojnici navodno su zaposeli minijaturno ostrvo na reci Evros (Marica), koja je granica sa Grčkom. Atina istovremeno demantuje tu vest, ali i protestuje. Izgleda da je sporna nova granična ograda.  Pročitajte OVDE   sve detalje.

Izvor: Tanjug/Katemarini

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA