Najnovije

EKONOMISTI DEMANTUJU VUČIĆA: Plata od 900 evra 2025. godine je nemoguća misija!

Aleksandar Vučić više puta je ponovio, a u svom drugom obraćanju ekranima, obećao je da će prosečna plata 2025. godine u Srbiji biti 900 evra, a prosečna penzija 400. To je ponovio i ministar fianansija Siniša Mali. Međutim, ekonomski stručnjači ih demantuju i smatraju da je ovo obećanje nemoguća misija.

Vučić (Foto: Jutjub)

- Oko 14 milijardi evra ćemo investirati u narednih pet godina u infrastrukturu, zdravstveni sistem, obrazovanje, vodovod i kanalizaciju i sve ono što će podići standard i našu privredu. Plan je da u Srbiji 2025. prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija oko 400 evra i to je apsolutno moguće i mi taj novac imamo delimično obezbeđen - rekao je Mali gostujući na Televiziji B92, ponavljajući tako reči predsednika Srbije, koji je to više puta već ponovio. 

Ekonomista LJubomir Madžar kaže da niko ne zna kakva će biti prosečna plata u Srbiji, kao i neke druge makroekonomske kategorije za pet godina, naročito ne u ovako nestabilnim, kolebljivim, neizvesnim i teško predvidivim vremenima. 

- To niko ne zna, a manje od svih baš Siniša Mali. On tera Vučićevsku politiku, jednog širokogrudog razbacivanja kojekakvih obećanja, koja verovatno imaju neki politički efekat. To sa ekonomskom stvarnošću i sa onim što se događa u privredi nema nikakve veze. Ne postoji model na osnovu koga je on to izračunao, ili ga makar nije pokazao, niti je iko takav ili sličan model primenio da dobije te veličine koje je on obećao. To je jedna politička propaganda, koja ima političku svrhu, a što se ekonomije tiče, ona nema nikakvo utemeljenje, pa prema tome ni vrednosti - kaže Madžar. 

Obećanje predsednika Vučića i ministra Malog značilo bi da će Srbija za pet godina biti poput Slovenije, u kojoj je prosečna plata nešto više od hiljadu evra. Madžar smatra da je to zaista nemoguće jer je razlika između ove dve zemlje ogromna, da je Slovenija i u vreme SFRJ imala dvostruko veći dohodak od proseka Jugoslavije, a Srbija je bila na nivou proseka i tada, da je tada odnos bio 2:1, a sada je 4:1.  

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije  kaže da je to obećanje nerealno, jer bi to značilo da za po 7 odsto godišnje podižemo BDP, što do sada nikad nismo uspeli, čak ni približno. 

- To sigurno ne može da bude. Trebalo bi da budemo zadovoljni kada bi u tom periodu još za stotinak, dvesta evra podigli prosečnu platu i kada bi bila 700. Od 500 na 900 je nemoguće. Sad je u toj meri sve neizvesno, da su prognoze neverovatne. Ne može ni za druge zemlje u svetu, ni za Evropu, a ni za Srbiju. U najmanju ruku, predviđena je recesija za ovu godinu, iduće godine pitanje je šta će se dešavati, da li će zaista biti uspona koji se nagoveštavao, jer praktično će dve godine biti jedan značajan zaostatak - rekao je Atanacković. 

Otkrivena istina o zločinima ustaša i Šiptara. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Srbija je u katastrofi a može biti i gore ! ! Hana Adrović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube