Najnovije

IFIMES TVRDI: Đukanović pretnja za Zapadni Balkan! Diktatorski vlada Crnom Gorom tri decenije, a koristi koronu da napadne SPC!

Predsednik Crne Gore i srpski član Predsedništva BiH, Milo Đukanović i Milorad Dodik, postali su snažan destabilizirajući faktor u regionu, a i u Evropi, ocenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, IFIMES, u najnovijoj analizi.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Institut konstatuje da je Dodik pandan Đukanoviću, koji, kako navode, diktatorski vlada Crnom Gorom već 31 godinu.

Analitičari IFIMES uočavaju da je Đukanović u nekoliko navrata u svojim javnim istupima naveo da je Milorad Dodik “problem BiH”, izbegavajući da ga komentariše, te da nikada nije izrekao kritike na račun Dodika, kakve, primećuju, redovno upućuje prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Reč je, po njihovom mišljenju o savezništvu dva lidera, koje vuče korene iz njihove "međusobne poslovne saradnje" još iz vremena rata u Bosni i Hercegovini, kada su se obojica, kako navodi Institut, bavili krijumčarenjem visokotarifne robe.

IFIMES-a smatra da je, ukoliko Zapad želi istinsku demokratizaciju i prosperitet Zapadnog Balkana, ključno obezbediti odlazak Đukanovića s vlasti.

Jer, kako ističu, Zapad sa hipotekom Đukanovića nema nikakvog kredibiliteta za sprovođenje demokratizacije Zapadnog Balkana i pokretanje pozitivnih pomaka u regionu, koji inače zaostaje za modernim evropskim tokovima i trendovima.

Institut takođe konstatuje da Crna Gora i Republika Srpska, kao entitet u Bosni i Hercegovini, nisu najadekvatnije odgovorili izazovima pandemije, kako stručno-medicinski, tako i ekonomsko-politički.

Ostaće, kažu, zabeleženo da su crnogorske vlasti dugo vremena prikrivale, i danas prikrivaju, broj obolelih, ali i da su pokušali, neuspešno, da isposluju od NATO medicinsku opremu, vrednu desetine miliona dolara.

Dodik je od Republike Srpske napravio najveći klaster pandemije Kovid-19 u regionu, koju je, kako tvrde, pokušao da iskoristi da dodatno izvrši pripreme za moguću secesiju od Bosne i Hercegovine.

Navode i da se nedavno niko nije prijavio na aukciji novih obveznica Vlade Republike Srpske, što, prema IFIMES-u, predstavlja jasan znak nepoverenja, da se te obveznice kasnije ne mogu i unovčiti.

Povodom navodne afere “prisluškivanja” u RS, analitičari navode da je Dodik opremu za prisluškivanje nabavljao od Izraela.

Podsećaju da je to nekada radio i makedonski premijer Nikola Gruevski, što je tu državu uvelo u velike proteste.

Zbog toga je, kažu, važno, da se, u interesu javnosti, povede istraga o tome koliko osoba prisluškuju Dodik i Đukanović i čija se oprema za prisluškivanje koristi u Crnoj Gori.

Pročitajte OVDE kako Duško Marković preti silom.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA