Najnovije

"NEČIJE GLAVE ĆE MORATI DA LETE"! Putin smenjuje funkcionere koji su u Rusiji lažirali podatke o žrtvama korone?

Ruski pokrajinski lider vršio je pritisak na svoje podređene da izmene podatke o zaraženima i preminulima od korona virusa u svom regionu, što se moglo čuti na audio snimku koji je procurio u medije, a za koji je kasnije potvrdio da je autentičan.

Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

Lipecka oblast, koja ima 1,1 milion stanovnika, prijavila je 1.696 zaraženih osoba i pet smrtnih slučajeva do ponedeljka, što je manje od pola procenta od ukupnog broja zaraza u Rusiji.

- Moramo da promenimo brojeve, u suprotnom će loše misliti o našem regionu - čuje se na snimku glas muškarca koga se veruje da je guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov.

- Ne izlažite region. Šta je problem da se promene podaci? Zar ne razumete da je nastupio trenutak eskalacije i da će nečije glave morati da lete? - kaže Artamonov.

U nedaturnom dvominutnom snimku Artamonov prekoreva podređene koji, kako se čini, pokušavaju da se odupru njegovim naredbama da "unesu broj na tastaturi."

- To je složenije od jednog klika - čuje se drugi glas, ali Artamonov odbija da popusti.

Artamonov je potvrdio da je procureli materijal autentičan, rekavši da je od svojih podređenih tražio da brojeve zabeleže "u skladu sa činjenicama".

- Brojevi koji se pojavljuju nisu faktički. Tri odvojene agencije pružaju različite podatke. Činjenično stanje je drugačije od onoga što je tamo napisamo - pravdao se Artamonov.

Portparol regionalnog guvernera je rekao lokalnim medijima da su se rasprave odnosile na nizak broj testova, a ne na slučajeve korona virusa.


Skandal se desio nakon što je nedeljama ostatak sveta dovodio u pitanje malu smrtnost od korona virusa u Rusiji. Prema zvaničnim podacima, u zemlji je premunulo manje od 4.000 pacijenata, što je daleko manje od zemalja koje imaju sličan broj zaraženih.

Nedavna anketa koju je među 500 lekara sprovela "Meduza" pokazuje da je svaki treći dobio naredbu da, kada pacijent premine od upale pluća izazvane korona virusom, to zavede kao "drugi uzrok smrti".

Ruske vlasti malu smrtnost objašnjavaju time da su imali vremena da nauče lekcije od zemalja u kojima je epidemija ranije eskalirala.

Rusija je trenutno treće najveće žarište korone na svetu sa preijavljenih skoro 377.000 slučajeva.

Pročitajte OVDE kako je ruski bombarder pokazao silu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA