Najnovije

TRAMP PRETI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Evo sa kim je zaratio američki predsednik (FOTO)

Predsednik SAD Donald Tramp preti da će "snažno regulisati ili zatvoriti platforme društvenih medija", pošto je društvena mreža Tviter označila par njegovih objava kao potencijalno natačne.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

U tvitu u sredu rano ujutro, Tramp je poručio da republikanci imaju osećaj "da platforme društvenih medija potpuno utišavaju konzervativne glasove" i naveo da su društvene mreže to isto pokušale tokom izbora 2016. gdine, ali da nisu uspele.

"Ne možemo da dozvolimo da se sofisticijranija verzija toga ponovo dogodi", naglasio je Tramp.

Dan ranije, predsednik je optužio Tviter da se meša u ovogodišnje izbore i da "potpuno suzbija” slobodu govora.


"Tviter se sada meša u predsedničke izbore 2020. Oni tvrde da je moja izjava o glasanju poštom, koja će voditi u veliku korupciju i prevaru - netačna, na temelju provere informacija koju je sproveo lažljivi Si-En-En-a i Amazonov Vašington post", napisao je Tramp i dodao:​

"Tviter u potpunosti guši slobodu izražavanja i ja kao predsednik neću dozvoliti da se to dešava".

Društvena mreža Tviter prvi put je pozvao korisnike da provere činjenice iznete u tvitu predsednika SAD Donalda Trampa, upozoravajući da njegove tvrdnje o glasanju poštom "sadrže potencijalno pogrešne informacije o procesu glasanja".

Uz plavi uzvičnik korisnici se pozivaju da "potraže činjenice o glasanju poštom" i upućuju se na stranicu sa vestima i informacijama o tvrdnjama koje su prikuplili zaposleni u Tviteru.

"Tramp iznosi neosnovane tvrdnje da će glasanje poštom dovesti do izborne prevare", navodi se u naslovu na vrhu strane, što je praćeno sekcijom "šta treba da znate" u kojoj se ispravljaju tri lažne ili pogrešne tvrdnje iznete u tvitovima.

Tramp je u tvitovima ranije tokom dana tvrdio da će glasovi koji se šalju poštom biti "u značajnoj meri lažni" i da će usled toga i izbori "biti lažirani". Takođe je pomenuo guvernera Kalifornije Gevina NJusoma, iako ta država nije jedina koja koristi glasanje poštom.

Tviter je potvrdio da je ovo bio prvi put da je primenio proveru činjenica iznetih u predsednikovom tvitu, kao proširenje svoje nove politike spram "informacija koje dovode u zabludu", koja je predstavljena ovog meseca sa ciljem suzbijanja širenja dezinformacija o koronavirusu.

Kompanija je saopštila tada da će kasnije sa teme Kovida 19 proširiti na politiku i na druge sporne ili pogrešne informacije.

Tviterova notifikacija o proveri informacija u sredu usledila je nekoliko sati pošto je ta društvena mreža odbila da preduzme akciju posle Trampovih tvitova napisanih o smrti bivše službenice Kogresa iz 2001. godine. Prethodno je udovac te službenice zatražio od kompanije da ih ukloni zbog lažnih tvrdnji.

Tviter eksplicitno zabranjuje sadržaj koji bi mogao da rezultira obeshrabrivanjem glasača, ali portparol kompanije rekao je da predsednikovi tvitovi o glasanju poštom nisu prekršili tu politiku, prenosi Rojters.

Pročitajte OVDE kako je ruski bombarder pokazao silu.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA