Najnovije

NESUĐENI PROTIVNICI U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI: Ruski Su-30MK2 i američki F-16 A/B izvode nešto neverovatno iznad Karipskog mora! (VIDEO)

Iranske tankere koji su u Venecuelu prevozili gorivo, zajedno su štitili lovci ruskog i američkog porekla Su-30MK2 i F-16 A/B. Oni su pratnju realizovali u tzv. „romb“ formaciji. Letelice su bile naoružane ubojnim sredstvima klase vazduh-vazduh i vazduh-more.

Su-30 (Foto: RIA)

Inače Venecuela u svom naooružanju ima 23+ višenamenska lovačka aviona Su-30MK2 koji su nabavljenih iz Ruske Federacije. Ove letelice su raspoređene u četiri lovačko-presretačke eskadrile. Takođe, pored ovih aviona tu se nalazi i 21 letelica američkog porekla F-16A i F-16B, koji su raspoređeni u dve lovačke eskadrile.

Na video snimku se jasno vidi razlika između ovih aviona. Naime, Su-30MK2 je daleko veći avion od F-16. On spada u kategoriju „teških“ lovaca koji svoju udarnu silu može da projektuje u raširenoj zoni dejstva. Jedna od njegovih glavnih karakteristika je veliki dolet, koji može da dostigne nekoliko hiljada kilometara.

Lovački avioni Su-30MK2 imaju višenamensku ulogu. Oni pored lovačko-presretačkih zadataka, mogu da se bore i protiv neprijateljskih površinskih brodova. Višenamenski borbeni avioni Su-30 su osposobljeni da nose i supersonične protiv-brodske rakete klase vazduh-more H-31M (NATO kodifikacija-Crypton). Ove rakete imaju domet i do 160 km, a njihova krstareća brzina je veća od 2,5 maha.

Raketa H-31 je opremljena bojevom glavom težine oko 100 kg visokobrizantnog eksploziva, što predstavlja veliku opasnost za sve površinske brodove deplasmana do 5000 tona. Obe rakete su veoma otporne na sisteme za protiv-elektronsku borbu.

Podsećamo da je Iran u Venecuelu poslao pet tankera sa gorivom radi prevazilaženja hronične krize za ovim strateški važnim proizvodom. Iako je Venecuela bogata naftom, usled brojnih kvarova na prerađivačkim sistemima (rafinerije, crpne stanice i sl.) drastično je smanjena proizvodnja finalnog proizvoda.

Pored nedostatka rezervnih delova za servisiranje ovih složenih sistema, nedostaje i visokokvalifikovano ljudstvo. Naime, mreža rafinerija u Venecueli je ove godine radila sa svega 10 odsto svojih kapaciteta od 1,3 miliona barela dnevno. Upravo zbog ove činjenice prinuđena je da se oslanja na uvoz. Pretpostavke su da poslato gorivo može da obezbedi potrebe Venecuele u naredne dve-tri nedelje.

Amerika tvrdi da Honk Kong više nije autonomna pokrajina Kine! Više o tome saznajte OVDE!

 

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA