Najnovije

SUDAR ZVERI: Evo šta se dogodi kada parčadno-razorna granata iz topa 2A42 pogodi AK-74M!

Na internet resursima se pojavila fotografija „rasturene“ automatske puške AK-74M. U opisu se navodi da je ona pogođena prilikom rasprskavanja parčadno-razorne granate ispaljene iz automatskog topa 2A42. U ovom slučaju je delovalo sovjetsko borbeno vozilo pešadije BMP-2. Strelac koji je upotrebljavao ovo oružje je ostao bez šake i ručnog zgloba.

BMP-2 (Foto: printskrin Zvezda TV)

AK-74M predstavlja standardno naoružanje ruske vojske. Predstavlja modifikaciju osnovne puške AK-74 koja je u sovjetsku armiju uvedena 70-ih godina prošlog veka. Ova puška se uglavnom nalazi u naoružanju bivših sovjetskih republika i država Varšavskog pakta, ali i brojnih azijskih zemalja.NJegovo prisustvo je registrovano i na tlu Afrike i Južne Amerike.

Što se tiče incidenta sa puškom AK-74M, ona je verovatno pogođena šrapelom koji je nastao nakon eksplozije granate kalibra 30mm. Tom prilikom, strelac koji je dužio oružje je ostao bez šake. Mesto i vreme incidenta nije precizirano.

U tekstu se navodi da je granata ispaljena i borbenog vozila pešadije sovjetskog porekla BMP-2. Ovo vozilo se i dalje aktivno nalazi u naoružanju ruske armije (uglavnom mehanizovane jedinice). Za njega su pripremljeni paketi duboke modernizacije tako da će i dalje ostati u aktivnoj vojnoj upotrebi.

Automatski top 2A42 koristi granate kalibra 30mm. NJegov efektivni dometa iznosi oko 4,000 m. U borbenom kompletu se obično nalazi 500 granata. Radi se o topu koji je razvijen još 80-ih godina prošlog veka, u čuvenom zavodu „Tulamaš“ iz Tule.

Top ispaljuje municiju u kalibru 30×165 mm, a balističke karakteristike granate obezbeđuju efektivan domet do 4,000 metara (probojnost oko 50mm homogenog čelika pod uglom od 60 st.na daljini od 1,000m). Za ovaj top su razvijena 2 tipa municije u kalibru 30×165 mm, pancirni i parčadno-razorni.Borbene platforme koje ga koriste kao osnovno naoružanje su oklopna borbena sredstva BMP-2, BMD-2, BMD-3, BTR-90 kao i helikopteri Ka-50, Ka-52, Mi-28.

Amerika tvrdi da Honk Kong više nije autonomna pokrajina Kine! Više o tome saznajte OVDE!

 

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA