Najnovije

DA LI STE IKAD VIDELI NEŠTO SLIČNO? Ruski vojnici „na gurku“ pokrenuli samohodnu haubicu tešku gotovo 16 tona (VIDEO)

Na internet resursima se pojavio video-klip na kome se vidi kako grupa ruskih vojnika gura samohodnu haubicu 2S1 „Gvozdika”, koja ima problem sa pokretanjem motora. Oni su čeličnu grdosiju na gusenicama izgurali dobrih desetak metara nakon čega je ona iz drugog puta upalila svoj motor.

Ova haubica se nalazi u naoružanju velikog broja armija širom sveta, između ostalog i Vojske Srbije. Rusija je na njenoj bazi napravila niz modifikacija, i tako produžila njen životni vek. Slične aktivnosti preuzima i srpska vojna industrija koja je za ovu haubicu napravila odgovarajući paket modernizacije.

Samohodna haubica 2S1 „Gvozdika”

Predstavlja samohodnu haubicu u kalibru 122mm. NJen razvoj je započeo još davne 1967. godine, a serijska proizvodnja je krenula 1971. godine. NJena osnovna namena je uništavanje i neutralisanje žive sile van zaklona i u zaklonu poljskog tipa, neprijateljskih vatrenih sredstava, artiljerijskih i moto-tehničkih sistema naoružanja i vojne opreme neprijatelja. Namenjena je i za rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, kao i pravljenje prilaza u minskim poljima. Na oklopnu platformu guseničara integrisana je haubica 2A31 (D-32), kalibra 122mm, sa borbenim kompletom od 35 trenutno-fugasnih i pet metaka sa kumulativnim zrnom. Maksimalni domet projektila je oko 15,500 metara. Odlikuje je tempo vatre od 5 granata u minuti.

NJena ukupna težina iznosti 15,7 tona , a pokreće je dizel motor ЯMZ-238N maksimalne snage 300Ks. Ceo korpus je zaštićen oklopom debljine 15-20mm. Pun rezervoar omogućava doseg i do 500km, pri čemu haubica može da razvije brzinu i do 60 km/č. Posada se sastoji iz četiri člana.

Na bazi osnovne verzije, ruski vojno-industrijski kompleks je napravio pakete modernizacije za ovu haubicu, koja u velikoj meri povećava njene tehničko-taktičke sposobnosti u modernim uslovima bitke. Procene su da Vojska Srbije u svom sastavu ima 65+ samohodnih oruđa ovog tipa, koji bi trebali svi da se modernizuju na novi standard.

Šta se dogodi kada parčadno-razorna granata iz topa 2A42 pogodi AK-74M pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Građanska patrola i Video dokaz na protestu

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube