Najnovije

DRAMATIČNE VESTI STIŽU SA KIM! Dok Tači očekuje izbor nove vlade, Kurti sprema bunt! (VIDEO)

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kaže da sednica Skupštine na kojoj će se glasati za novu vladu Avdulaha Hotija može da bude sazvana za sutra, ili najkasnije za ponedeljak.

Kurti broji poslednje dane na čelu vlade u Prištini (Foto: Jutjub)

Mustafa je rekao da je odluka Ustavnog suda očekivana i da će poštovati svaku odluku.

"Mi nemamo sastanke predsedništva, postoje konsultacije u vezi sazivanja sednice Skupštine. Videćemo sa predsednikom poslaničke grupe i sa našim kandidatom za premijera kada će biti sazvana sednica  Skupštine, ali i sa našim partnerima iz ABK, Nisme i drugim partnerima. Postoji šansa da sutra bude održana sednica, a postoji i mogućnost da se održi u ponedeljak, ako je sve u redu”, rekao je Mustafa.

Konjufca: Biće protesta širom KiM

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Gljauk Konjufca rekao je da će odluka Ustavnog suda izazvati građanski revolt i nezadovoljstvo na KiM.

"Stav Pokreta Samoopredeljenje je da će odluka izazvati građanski revolt, koji dolazi iz prirodnog nezadovoljstva koje na KiM više nema smisla i od danas se stvara politički sistem u kojem ako niste osvojili 51 odsto glasova, onda niste osvojili nijedan glas", rekao je Konjufca.

Ustavni sud je noćas odlučio da da pravo predsedniku Hašimu Tačiju u vezi sa dekretom za mandat vlade.

U Ustavu je navedeno da je predsednik postupao u skladu sa članom 82. stav 2. Ustava povodom davanja mandata Avdulahu Hotiju za premijera iz redova DSK.

Tači: Poštujte odluku Ustavnog suda

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je lidere institucija i političkih stranaka da poštuju odluku Ustavnog suda koji je njegovu uredbu o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara za sastav nove vlade proglasio ustavnom i istakao da sada treba što pre formirati novu vladu.

"Kao predsednik zemlje pozdravljam odluku Ustavnog suda, kojom se otvara put ka formiranju nove Vlade. Vodio sam računa o svakom svom koraku koji sam preduzimao, poštujući Ustav. To je potvrđeno jednoglasnom odlukom sudija Ustavnog suda", rekao je Tači.

Tači je naveo da je potrebna nova i efikasna vlada i pozvao na očuvanje ustavnog poretka.

"Pozivam institucionalne i stranačke lidere da rade zajedno kako bi smo omogućili demokratski prelaz vlasti. Takođe pozivam medije i civilno društvo da daju svoj doprinos tranziciji. Moramo da sačuvamo ustavni poredak. Da se fokusiramo na ono što je najvažnije za građane KiM i da donesemo razvoj i prosperitet na KiM, da se usredsredimo na razvoj ekonomije i prevazilaženje situacije oko pandemije", poručio je Tači.

On je rekao i da je se mora nastaviti sa reformama i pozvao EU da donese odluku o viznoj liberalizaciji za KiM. Tači je podvukao i da se u narednom periodu mora ojačati odnos KiM sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pročitajte OVDE tajnu Ivice Dačića koju je skrivao decenijama.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA