Najnovije

DRECUN UPOZORIO NA PREDNOST I MANE SPORA IZMEĐU KURTIJA I TAČIJA: Srbijo, ovako može da se iskoristi borba za prevlast u Prištini!

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine potrebno da se vidi kakav će biti odnos novoformirane političke većine u Prištini prema taksi i reciprocitetu

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

Da budem iskren, ne uliva mi nimalo optimizma ova nova koalicija koja je formirana i koja bi trebalo da predstavlja većinu, ako je u toj većini neko ko je kreirao takse. Mislim konkretno na Haradinaja, koji i dalje ima nepopustljiv stav prema tom pitanju - rekao je Drecun za Kosovo onlajn.

Kaže da je nejasno kako će se oni prilagoditi zahtevima Vašingtona stavu Srbije da nema nastavka dijaloga dok takse i reciprocitet ne budu ukinuti bez ikakvog uslovljavanja.

Prema njegovim rečima, potrebno je videti i ko će biti glavni pregovarač Prištine.

- Videli smo u minulom periodu sporenje između Kurtija i Tačija ko bi trebalo da nastavi razgovore sa Beogradom. Moramo da sačekamo da vidimo da li će Kurti i Samoopredeljenje poštovati odluku tzv. Ustavnog suda, jer ako oni krenu u proces destabilizacije, izazivanja incidenata, onda to neće biti pogodni uslovi za nastavak razgovora - naveo je Drecun i naglasio da je odluka sada na strani Prištine i nove većine.

Ističe i da je veliki problem i rezolucija koja je usvojena u parlamentu u Prištini o nastavku dijaloga sa Beogradom, gde su nametnuti neprihvatljivi uslovi za Srbiju.

- Mislim da je onda iluzorno da gubimo vreme, ako bi to trebalo da budu principi na kojima će Priština insistirati, ako se eventualno nastave razgovori - smatra Drecun.

Kada su u pitanju posrednici u mogućem dijalogu, kaže da će se razgovori voditi pod okriljem EU, ali da će uloga SAD imati najveću težinu.

- SAD iako poslednjih meseci imaju inicijativu i rade veoma intenzivno na pokušaju da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine i eventualno postigne neko rešenje, insistiraju na tome da ipak on treba da se vodi i dalje pod okriljem EU. Ali, SAD s obzirom da idu izbori za predsednika, svakako neće dozvoliti da budu potisnute u drugi plan - naveo je Drecun.

Pročitajte OVDE tajnu Ivice Dačića koju je skrivao decenijama.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA