Najnovije

DŽONSON I TRAMP SAGLASNI, ZAPAD KREĆE U OBRAČUN SA ISTOKOM! Uradiće sve da pomrse plan Pekinga!

Britanski premijer Boris DŽonson i američki predsednik Donald Tramp ocenili su danas, tokom telefonskog razgovora, da će plan Kine da uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu ugroziti autonomiju te teritorije.

Britanski premijer Boris DŽonson i američki predsednik Donald Tramp (Foto: flickr)

"Lideri su rekli da je plan Kine da uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu u suprotnosti sa njenim obavezama prema Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i da podriva autonomiju Hong Konga i okvir 'Jedna zemlja dva sistema", navodi se u saopštenju koje je objavio kabinet DŽonsona nakon razgovora, a prenosi Rojters.

Svenarodni kineski Kongres odobrio je u četvrtak predlog zakona koji će biti upućen stalnom odboru na konačno usvajanje.

Zakon, kojim bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hong Kongu, osudile su zapadne zemlje poput Velike Britanije, SAD, Australije i Kanade.

Kako javlja Rojters, te zemlje u zajedničkom saopštenju tvrde da će novi zakon narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je bivšoj britanskoj koloniji zagarantovana autonomija.

U saopštenju se ocenjuje se da se odlukom Kine "direktno krše međunarodne obveze koje proističu iz načela pravno obvezujuće zajedničke kinesko-britanske deklaracije koju su potvrdile i Ujedinjene nacije".

Rusi grade novu vojnu bazu u Siriji! Više o tome OVDE!

 

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA