Najnovije

VUČIĆ: Pokazaću prezir prema svima koji Srbiju doživljavaju kao otirač

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori u Beogradu na međunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona".

Vučić (Foto: Jutjub)

- Dragi prijatelji, pripremajući se za današnju diskusiju dobio sam tri predloga izlaganja i govora i sva tri su odlično napisana. Ja sam mislio da je vreme da možda govorio otvorenije o dve stvari - kako sagledavamo odnose u svetu i poziciji Srbije i kako ćemo reagovati na ekonomske i zdravstvene izazove - kaže predsednik Vučić otvarajući konferenciju.

Kako je naveo celo čovečenstvo je suočeno sa epidemijom i pitanje je kako će izgledati svet po okončanju panedemije korona virusa.

- Pred nama su izazovi kakve čovečanstvo nije videlo. Počeću od prve stvari - kako izgleda svet i da li se nešto primenilo u prethodnih 6 meseci. Tih 6 meseci doneli su drastične i dramatične pormene u svetu geopolitike. Pre svega ako sagledate uticaj koji je kriza povodom koronavirusa imala na ekonomije nejvećih zemalja uvidećete veliku snagu sa kojom iz pandemije izlaze dve sile - Nemačka i Kina - kaže Vučić.

Objasnio je da je Nemačka dominantna apsolutno u Evropi tokom epidemije korona virusa.

- Sa druge strane, Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom i pokazala je želju da nastavio ono što je bila američka pozicija prethodnijh 70 godina a to je globalizacija. Uspela je da pokaže i tu dozu solidarnosti koju drugi nisu uspeli da pokažu - kaže Vučić.

Dodao je da Amerika beleži velike žrve i ekonomske teškoće zbog pandemije, ali da će se ona oporaviti.

- Mi kao mala zemlja smo u neuporedivo velikom problemu - kaže Vučić.

- Izvinjavam se što ove stvari govorim prvi u Evropi. Ti isti koji su me optuživali, danas me podržavaju. Ono što priliči Jupiteru, ne priliči volu. Suviše smo mali, suviše sam nevažan kada treba da govorim istinu, kada treba da to rade oni mnogo veći. U svetskim okvirima se događa još nešto što je važno, a svedočimo od 2016. godine, kada je u Davosu primećena velika promena. Bio je globalistički pristup SAD u kojima su želeli da budu lideri liberalnog sveta, a istovremeno imaju najveću kontrolu i uticaj na događaje u svetu. A onda su krenuli svi da odustaju od principa tržišne ekonomije, i odjednom Kina utrčava u taj prostor i kaže - mi smo za globalizaciju, jer ne osećaju strah ni od koga i jer mogu da pobede svakoga u fer tržišnoj utakmici.

- Ima onih koji će kritikovati, uvek će tako biti. Ali ako dođemo do prosečne plate od 510 evra, da imamo manji javni dug od ostalih, kad se očekuje u početku 2022. godine da prestignemo Hrvatsku po ukupnom BDP-u, vidite da protok roba nije važan.

- Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju za Kosovo i Metohiju. Svi mali koji nemaju veze sa tim, sile... A kada bismo mi reč rekli o njima - mešamo se u unutrašnje stvari, remetimo stabilnost. Nema ko nam nije očitao bukvicu o potencijalnom rešavanju "kosovskog čvora". Svako od njih misli da ima više prava, da smo mi neki nedozreli ljudi kojima treba da se objasni kakvo je rešenje. Moja krivica i krivica Srbije je u tome što nisam umeo, smeo, zbog istorije, a ne zbog sebe, da sakrijem prezir koji su se tako ponašali prema Srbiji. I dok sam predsednik, tako ću se odnositi prema svima koji misle da smo mi otirač o koje mogu svoje prljave noge da obrišu, da nas gaze i da nam kažu da treba da budemo ponosni kako se ponašaju prema nama. Pouka je da ostajemo na evropskom putu, ali nećemo ići protiv naših saveznika i onih koji su pomagali tokom pandemije. Radićemo i sa Kinom i sa Rusijom. Rešio sam da odgovorim svima koji mi drže pridike o saradnji sa NR Kinom.

Konferencija ''Svet posle korona virusa'' se održava u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a kako su najavili organizatori, kroz tri tematska panela biće posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije korona virusa.

Amerika poprište sukoba sa Rusijom seli u kosmos. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA