Najnovije

DVA MILIONA SPREMNIH VOJNIKA ČEKA: Severna Koreja zapucala na Južnu!

Pucnji iz Severne Koreje pogodili su u nedelju stražarski deo u Južnoj Koreji unutar demilitariziovane zone koja je razdvajala dve zemlje, a južnokorejski vojnici su uzvratili, saopštila je Južna Koreja.

Vojsa Sevene Koreje (Foto: Jutjub)

Na južnokorejskoj strani nije bilo žrtava, vojska te zemlje je navela u kratkom saopštenju.

Napeta granica od 155 kilometara najmilitarizovanija je na svetu... Jug je rekao da kontaktira Sever preko vojne linije kako bi se sprečila eskalacija. Ostalo je nejasno zašto je Sever ispalio hice.

Razmena se dogodila dan nakon što je Severna Koreja prijavila prvi javni nastup lidera zemlje Kim DŽong Una tokom tri sedmice. Odsustvo iz javnog života izazvalo je gomilu glasina i nepotvrđenih vesti da je bio teško bolestan nakon operacije na srcu.

Granica je ispunjena minama, stražarskim položajima, ogradama i ima gotovo dva miliona vojnika spremnih na obe strane. Tokom godina, dva vojnika povremeno su razmenjivali metke.

Dve Koreje ostaju tehnički u ratnom stanju nakon što je Korejski rat 1950-53 zaustavljen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Jedna od najozbiljnijih razmena na granici dogodila se 2010. godine, kada je Severna Koreja lansirala artiljeriju na ostrvu granice sa Južnom Korejom, usmrtivši dva južnokorejska marinca i dva civila. Južna Koreja je pokrenula kontranapad na severnokorejskoj strani.

Ranije te godine 46 južnokorejskih mornara ubijeno je kada je njihov brod potonuo u vodama blizu ostrva u onome što je Jug nazvao napadom torpeda iz severnokorejske podmornice.

Građani zaustavili Vučićeve bakljade! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA