Najnovije

FRANCUSKI GENERALI PODIGLI GLAS NA NATO! Ne želimo da budemo američki poslušnici i da idemo na ruske granice! Branilac 2020 će proći bez nas!

Članovi Zajedničkog kruga za razmišljanje, bivših francuskih generala, smatraju da je došlo vreme da se Francuska “vrati razumu” i odustane od učestvovanja u sledećim vežbama NATO-a na ruskoj granici.

Francuska vojska (Foto: defense.gouv.fr)

“Šta mi možemo da učinimo da se oslobodimo američkog stiska i pokrenemo zbližavanje s Moskvom?“, pita se nekoliko bivših visokih francuskih generala, okupljenih u tink tank, piše capital.fr.

Bivši francuski generali su zabrinuti zbog učetvovanja Francuske u sledećoj vojnoj vežbi NATO, Branilac 2020 (Defender 2020). Prema njima, organizacija ovih manevara “pred nosom Moskve” predstavlja “političku grešku koja se graniči s neodgovornom provokacijom”:

“Učestvovanje u operaciji otkriva slepo praćenje, što znači zabrinjavajući gubitak naše strateške nezavisnosti”, insistiraju generali, dovodeći u pitanje “planetarnu euforiju” koja “podseća na težinu naše pripadnosti evroazijskoj grupi, od kojih je Rusija glavni istorijski svetionik”.

Prema potpisnicima tribine, “evropska država koja je već teško pogođena drugim pretnjama, a koja vojno gestikulira po naređenju Vašingtona na granicama Rusije oslikava intelektualnu katalepsiju, oslanjajući se na gubitak instinkta preživljavanja.

“Optužbe stvaraju sumnju da Amerika u kontinuitetu ohrabruje hladni rat, nisu bez značaja”, ističu bivši francuski generali na tribini.

Istovremeno, bivši francuski generali naglašavaju da je Donald Tramp, za razliku od njegove uprave, naklonjen približavanju Moskvi. Za francuske generale je prilično “iluzorno” nadati se da će Sjedinjene Države promeniti “svoj nadrealni stav prema članicama saveza i njegovo anahronično neprijateljstvo s Rusijom” .

“S obzirom na trenutni kontekst, oni veruju da je došlo vreme da se “pokuša izvršiti pritisak na Vašington uključivanjem u strateški dijalog s Moskvom”.

“Ako bi se Francuska odrekla učestvovanja u određenim NATO manevrima na vratima Rusije, to bi značilo ponovno buđenje razuma”, objašnjavaju bivši visoki francuski generali na tribini koju završavaju citatom generala Šarl de Gola, prema kojem unija Evrope “ne može biti fuzija naroda“, ali “može i mora biti rezultat njihovog sastavnog zbližavanja“.

O modernizaciji ruskog helikoptera Mi-24 saznajte OVDE!

Izvor: logicno.com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA