Najnovije

OBELEŽENA GODIŠNJICA MASAKRA U DOBROVOLJAČKOJ ULICI: Dodik poručio da se na ideologiji zločina ne može graditi budućnost! (VIDEO)

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvedočeni predratni sarajevski kriminalci.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Kod Spomen-krsta u Miljevićima u Istočnom Sarajevu obeleženo 28 godina od stravičnog zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će zločin nad nedužnim oficirima i vojnicima, te civilnim licima na službi u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koji je usledio nakon podmuklog rušenja dogovora o njihovom neometanom napuštanju Sarajeva, zauvek ostati otvorena rana, mesto sećanja i tužnih uspomena.

- U proteklih 28 godina svaki 3. maj u nama budi tužna sećanja na ovaj nesumnjivi zločin. Porodicama stradalih ništa ne može nadoknaditi gubitak njihovih najmilijih i to je surova istina sa kojom žive, a svi mi moramo da im budemo podrška. Nastavićemo da insistiramo na tome da se ovaj zločin ne zaboravi i da se istraje u borbi za pravdu za žrtve i njihove porodice. Budućnost u miru želja je svih u Republici Srpskoj, ali pravda i poštovanje prema žrtvama su obaveze na koje niko nikada ne sme da zaboravi - istakao je Dodik.

On je naglasio da će Dobrovoljačka ulica ostati mesto opomene i trajni svedok da sukobi i ratovi nikome ništa nisu dobro doneli, niti se na ideologiji zločina može graditi civilizovano društvo.

- Naše opredeljenje ostaje mir i borba za bolji život. To su prioriteti Republike Srpske sa željom da se zločini, poput ovog koji su, rušeći postignuti dogovor, počinili pripadnici takozvane Armije BiH, više ne ponove i da buduće generacije žive u miru - naglasio je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Duško Milunović, je rekao da je veoma važno da se i u ovim vanrednim okolnostima oda počast vojnicima JNA, koje su pobile muslimanske paravojne formacije pucajući na kolonu koja je po dogovoru muslimanskog lidera Alije Izetbegovića i komandanta Druge armijske oblasti Milutina Kukanjca trebalo mirno da napusti Sarajevo.

- Do sada ovaj zločin nije dobio sudski epilog, mada je po svim formama međunarodnog ratnog prava evidentno da je počinjen ratni zločin nad vojnicima koji su po ranijem dogovoru trebalo da se mirno povuku - naglasio je Milunović, koji je i predsednik Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Milunović je podsetio da je na apelaciju članova porodica ubijenih vojnika 2018. godine otvorena je nova istraga i nadam se da će pravosudne institucije BiH ovaj put nepristrasno da se odnose preme svima onima koji su počinili ratne zločine u BiH.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvedočeni predratni sarajevski kriminalci. Iako je bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta. U mučkom napadu su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.Za ovaj zločin nikada niko nije odgovarao od ratnog vrha Republike BiH iako su bili optuženi Ejup Ganić, Jovo Divjak i drugi ratni lideri u BiH.

Mitorpolit Amfilohije oštro prozvao Podgoricu Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA