Najnovije

OD PROTIVVAZDUŠNIH SISTEMA DVINA I NEVA DO PANCIRA S1: Istorijat i poseta raketnom divizionu čuvene brigade! (FOTO)

U pitanju su jedinice 3-ćeg raketnog diviziona koji je stacioniran u Jakovu neposredno pored Beograda. Sudeći po formacijskog strukturi 250.raketne brigade koja je dostupna na zvaničnom sajtu Vojske Srbije, radi se o novoobrazovanom divizionu koji je opremljen nedavno nabavljenim sistemima 96K6 „Pancir S1”.

Pancir S1 (Foto: mod.gov.rs)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je pripadnike 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva- prenosi internet portal Večernje Novosti. Na Instagram profilu buducnostsrbijeav objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako se predsednik laktom pozdravlja sa pripadnicima tog diviziona. Sa Vučićem je u obilasku bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Na fotografijama se vide i nedavno nabavljeni sistemi iz RF – 96K6 “Pancir S1”.

„Danas sam posebno ponosan što se nalazim u 3. raketnom divizionu 250. raketne brigade. Ovo je herojska brigada, koja je na današnji dan pre 21 godinu oborila F-16. Mi smatramo da je to slavna, herojska prošlost“– istakao je tom prilikom srpski predsednik i dodao „danas se nalazimo u Jakovu gde možete da vidite najsavremenije protivavionsko oruđe koje je u našem vlasništvu”.

96K6 „Pancir S1” je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom 4,800-5,000 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

Pancir S1 (Foto: mod.gov.rs)

Istorijat 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva

Odlukom državnog rukovodstva od 24. novembra 1962. godine obrazovan je 250. raketni puk PVO, naoružan raketnim sistemom S–75 „dvina“, koji je bio namenjen za odbranu glavnog grada. Uvođenjem u upotrebu raketnog sistema „neva“ i formiranjem novih diviziona, 1980. godine jedinica je preformirana u raketnu brigadu.

U okviru transformacije Vojske Srbije, 26. aprila 2007. godine u sastav brigade, pored jedinica naoružanih raketnim sistemom „neva“, ulaze jedinice naoružane sistemom „kub“.

Pancir S1 (Foto: mod.gov.rs)

Najznačajniji period za 250. raketnu brigadu je 1999. godina, kada je učestvovala u odbrani od NATO agresije.

Za požrtvovanje i hrabrost u odbrani otadžbine od NATO agresije, postignute uspehe i podnete žrtve, brigada je 2000. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja. Brigadi je 2004. godine patrijarh srpski Pavle dodelio gramatu, a 2015. je odlikovana zlatnom Medaljom za zasluge.Brigada čuva sećanja na 28 pripadnika raketnih jedinica koji su u odbrani otadžbine dali svoje živote.

Dan 250. raketne brigade za PVD obeležava se 24. novembra.

Pancir S1 (Foto: mod.gov.rs)

Prema formacijskom ustroju koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vojske Srbije, ovaj divizion ne postoji u brojnom stanju 250.raketne brigade PVO. On je po svemu sudeći obrazovan posle prijema nove borbene tehnike iz Ruske Federacije.

Ruska vojska dobija 120 novih tenkova! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA