Najnovije

POSLEDNJI EKSER U KOVČEG NUKLEARNOG SPORAZUMA ĆE ZABITI AMERIKA: Dogovor umire ako SAD produže embargo na konvencionalno oružje!

Vrhovni iranski zvaničnik upozorio je da će SAD produžavanjem zabrane prodaje konvencionalnog oružja Iranu zakucati poslednji ekser u kovčeg za nuklearni sporazum iz 2015. godine. Pozvao je EU da izabere između “dostojanstva” i “poniženja”.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Iranski Vrhovni sekretar za nacionalnu bezbednost Ali Šamhani poslao je tvit upozorenja da će posrnuli sporazum iz 2015. godine o nuklearnom programu Teherana „zauvek umreti“ ako SAD zaobiđu Rezoluciju 2231 Saveta bezbjednosti UN i nastave „ilegalni“ embargo na Iran.

“Sankcije“ virus je američko sredstvo za opstanak njihove padajuće hegemonije,” napisao je Šamhani. Iranski zvaničnik takođe je pitao EU da li je spremna da se suprotstavi SAD i spasi nuklearni sporazum ili „prihvata poniženje i pomaže unilaterizam“.

Rezolucija 2231 u potpunosti je podržala nuklearni sporazum, poznat pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Sporazum je postavio ozbiljna ograničenja za iranski nuklearni program u zamenu za delimično ukidanje međunarodnih sankcija protiv te zemlje.

Američki izaslanik pri UN, Brajan Huk, otkrio je ranije ove nedelje da nacija namerava uveriti ostale članice Veća sigurnosti da produže zabranu prodaje konvencionalnog naoružanja Iranu, koja bi trebala isteći u oktobru. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u četvrtak da će Vašington odigrati “svaku kartu iz našeg špila” kako bi se osigurao da Iran ne kupi “tenkove i oklopna vozila” od Rusije ili Kine. Takođe je tvrdio da embargo na oružje nije povezan sa obavezama vezanim za JCPOA.

SAD su se jednostrano udaljile od JCPOA 2018. godine, istovremeno optužujući Iran da ga potajno krši i navodeći šire nepoverenje prema Islamskoj Republici. Teheran je demantovao ove navode, a svetska nuklearna straža, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), potvrdila je u to vreme da se Iran pridržava sporazuma. EU, Rusija i Kina kritikovale su odluku američkog predsednika Donalda Trampa da napusti JCPOA, a svi su takođe potpisnici sporazuma.

Nakon što su SAD ponovo uvele sveobuhvatne sankcije Iranu kao deo svoje kampanje „maksimalnog pritiska“, Teheran je počeo postepeno da smanjuje svoje obaveze u okviru JCPOA, ali nije uspeo da zvanično odustane od sporazuma. Iranski zvaničnici više puta su izjavljivali da će se vratiti u potpunosti u sklad sa sporazumom ako EU pruži neku vrstu olakšanja od američkih sankcija.

EU je pokušala uspostaviti mehanizam čiji je cilj zaobilaženje američkih sankcija trgovini s Iranom, ali iranski zvaničnici kritikovali su evropski odgovor kao spor i nedovoljan.

Udarna flota NATO-a ušla u Barencovo more! Više o tome OVDE!

Izvor: logicno.com/ Z. Milić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA