Najnovije

BOJKOT: Intelektualci jedinstveni u apelu!

"Srbija više nije država. Razaranje njenih institucija dostiglo je razmere koje se mogu izjednačiti sa potpunim nestajanjem pravnog i civilizacijskog poretka", navodi se u apelu za bojkot pripadnika akademske zajednice, otvorenom za potpisivanje građanima Srbije.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

"Već osam godina mi nismo demokratsko društvo. Vladavinu Srpske napredne stranke i sve izborne procese prate gušenja svih individualnih sloboda i slobode medija, kao i prinude i ucene građana. U poslednje vreme, režim u obračunu sa svima koji ne pristaju na poniženje, sa svima koji predstavljaju iskru pobune, primenjuje ogoljeno nasilje i hapšenja. Relevantne međunarodne organizacije, koje se bave stanjem ljudskih prava i slobodom medija, jasno su detektovale ove trendove u Srbiji.” Naveli su u apelu.

Tvrde da je upravljanje pandemijom potpuno ogolilo mehanizme koji našu državu vode u totalitarizam i vladavinu samo jednog čoveka - Aleksandra Vučića. Protivustavno proglašeno vanredno stanje, koje predstavlja i svojevrsni državni udar, Aleksandar Vučić je iskoristio za vođenje funkcionerske kampanje, za obračun sa slobodnomislećim ljudima, buntovnim građanima, nezavisnim novinarima i predstavnicima opozicije. U ovakvoj atmosferi straha i represije ne postoje minimalni uslovi za održavanje slobodnih izbora.

“Uz sve ovo svedočimo i tesnoj i zastrašujućoj sprezi organizovanog kriminala, narko kartela i vrha ove vlasti.” Naglasili su.

Navode da uprkos ovakvoj atmosferi, otvorenom despotizmu u vladavini Aleksandra Vučića i odsustvu elementarnih demokratskih uslova, neke opozicione stranke i pokreti razmišljaju da učestvuju u nameštenoj izbornoj utakmici u kojoj se unapred zna i pobednik i krajnji rezultat. Na taj način, ovi politički akteri će dati legitimitet nedemokratskim izborima. Igranje demokratijom i izbornim procesom jeste ravno ruganju volji građana i pravu svakog čoveka na slobodan izbor. Mišljenja smo da svaka politička organizacija koja u tome učestvuje, svesno ili nesvesno postaje saučesnik naprednjačke vlasti i zatočenik sopstvenih ambicija, a suprotno interesima čitavog društva.

“Građani Srbije su, s punim pravom, proživljene karantinske mere doživeli kao grubo kršenje svojih Ustavom zajamčenih prava, kao gušenje građanskih sloboda i ogoljenu tiraniju. Sve ovo rezultiralo je opravdanim buntom koji se iskazuje svakoga dana u 20.05. Autentičnu građansku pobunu razumemo kao još jedan vapaj za demokratijom i poziv da se u lažnim izborima ne učestvuje.” Tvrde u apelu.

Kažu i da su tokom vanrednog stanja, demokratija i uslovi za pravedan izborni proces dodatno su pogoršani, institucije su potpuno ugašene, a Srbija je iz faze diktature prevedena u stanje ogoljene tiranije. U tiraniji nema uslova za slobodne izbore. Ovaj apel je otvoren za potpisivanje za sve građane Srbije", 

Potpisnici apela su Čedomir Čupić, profesor univerziteta u Beogradu, Goran Marković, profesor emeritus, Siniša Kovačević pisac i reditelj, akademik Dušan Teodorović, Univerzitet u Beogradu, Prof. dr LJiljana Mijatović, Univerzitet u Kragujevcu, Dragoljub Bakić arhitekta, Biljana Stojković profesor Univerziteta u Beogradu, Slobodan Prvanović naučni savetnik, Savo Manojlovic, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, LJubomir Jacić, profesor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu, Igor Grinzberg master dipl, inženjer.

Šta karta iz 18. veka tvrdi o Albaniji, saznajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Parlament ili Pozorište, šta čeka Srbiju?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube