Najnovije

NIŠTA OD PUTOVANJA VAN SRBIJE! ČEKA VAS 14 DANA KARANTINA GDE GOD DA KRENETE! Komplikovane procedure za prelazak granice

Državljani Srbije trenutno neće moći da uđu ni u jednu zemlju u okruženju ili u Evropi, a da ih ne sačeka karantin od 14 dana, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Pravila i procedure

Dvonedeljnog karantina oslobođeni su isključivo diplomate i humanitarci, dok i naši građani koji imaju boravišnu ili radnu dozvolu u nekoj od zemalja moraju u kućnu izolaciju ili karantin. Pa tako, put do Grčke za naše građane je trenutno nemoguć, jer je svim strancima zabranjen ulaz u Severnu Makedoniju i Bugarsku, gde je takođe obavezna izolacija. Čak i ako nekako stignu, grčke vlasti svakog stranca upućuju u karantin. Kroz Hrvatsku i Sloveniju možete proći samo u tranzitu bez zadržavanja, kako biste stigli do zemlje u kojoj imate prijavljen boravak ili radnu dozvolu (Italija, Nemačka, Švajcarska). Isto je i sa Mađarskom ako putujete za Austriju.

- Državljani Srbije mogu da napuste zemlju bez ikakve dozvole domaćih državnih organa. Međutim, da bi mogli da uđu u neku od susednih država ili u neku u regionu, u zavisnosti od razloga ulaska, potrebna je prethodno dobijena saglasnost te zemlje. Pravila i procedure za ulazak u zemlje u okruženju u vreme pandemije razlikuju se od zemlje do zemlje i menjaju se, te je preporuka našim građanima da se pre putovanja raspitaju kod diplomatsko-konzularnog predstavništva određene zemlje u Srbiji šta im je sve potrebno od dokumentacije - objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova i dodaju:

- Naši državljani koji nemaju prebivalište van Srbije, a moraju da otputuju zbog lečenja, neophodno je da pribave saglasnost zemlje u koju idu da se leče. Saglasnost se pribavlja diplomatskim putem, uz prethodno obezbeđenu i potvrdu bolnice koja prihvata pružanje zdravstvene usluge srpskom državljaninu.

U MUP-u Srbije saznaje se da oni ne brane ljudima da napuštaju zemlju, ali da je prilikom povratka naših državljana takođe obavezan dvonedeljni karantin. Kako bi se ovaj problem rešio, premijerka Ana Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će se građani vraćati u Srbiju a da ne budu u karantinu.

Nove mere

- Izaći ćemo u petak ili u ponedeljak sa jasnom preporukom. Razmišljamo da dokaz bude ili negativan test na koronu koju je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test - rekla je Brnabićeva.

Članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa prof. dr Darija Kisić Tepavčević kaže da će Srbija još neko vreme sačekati sa izdavanjem potvrde za rezultate na koronavirus za put u inostranstvo na lični zahtev.

Četiri sata traje tranzit kroz Mađarsku

Naši građani koji imaju regulisan boravak u Austriji mogu da koriste tranzit kroz Mađarsku, s tim da se na teritoriju Mađarske može ući isključivo u periodu od 14 do 18 časova i da se teritorija Mađarske mora napustiti najkasnije do 22 časa.

Vučićev prijatelj Orban želi Vojvodinu u sastavu "velike Mađarske"?!  Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA