Najnovije

OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE! Ništa od Vučićevog povećanja: Medicinarima samo stimulacija!

Lekari i medicinsko osoblje Kliničkog centra Vojvodine ostali su zatečeni svojim platnim listama za april mesec u kojima nije bilo ni traga od famoznog uvećanja plata za 10 odsto koje im je Aleksandar Vučić danima najavljivao “u znak zahvalnosti”.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Sudeći prema listinzima njima je isplaćeno 10 odsto kao “dodatak za rad tokom vanrednog stanja”, što je praktično samo stimulacija za rad, koja će prestati da im se isplaćuje već sutra, pošto je večeras ukinuto vanredno stanje.

“Biće nam teže, izgubićemo i ljude, ali ćemo uspeti da se izborimo. Plate će biti povećane od prvog aprila svim zdravstvenim radnicima – od vozača do stomatologa i lekara specijalista, jer zdravstvene ustanove trpe veliki pritisak u borbi protiv koronavirusa”, izjavio je Vučić 12. marta, najavljujući povišicu od 10 odsto.

Ispostavilo se da je povišica stimulacija, koja uopste nije uračunata u glavnicu plate zaposlenih u KCV i koja će biti vrlo kratkog daha.

“Kada sma dobio listing ispostavilo se da povećanje nije nikakvo povećanje, čak ni osnovice, već samo dela iste. Odnosno, data nam je stimulacija od 10 odsto “za rad tokom vanrednog stanja”, što je praktično jednokratna pomoć za mesec april, a ne uvećanje plate”, kaže jedan od brojnih zaposlenih u KCV.

Identičan listing i istu stimulaciju dobili su i oni koji su tokom epidemije svakodnevno radili isključivo sa zaraženim pacijentima u tzv, Korona jedinicama KCV.

“Dežurstva, prekovremeni rad, rad na praznike, pripravnost … su plaćani po standardnom cenovniku, iako su mnogi od nas bukvalno duplirali radne sate zbog epidemije i rada sa Covid pacijentima, ali taj broj sati nije uziman u obzir prilikom određivanja visine stimulacije”, kažu sagovornici.

Takođe, medicinsko osoblje koje je bilo na bolovanju tokom vanrednog stanja, ili su se zarazili koronavirusom uprvo radeći svoj posao, nisu dobili čak ni ovo aprilsko uvećanje.

“Kako se osnovna plata ostvaruje samo za rad i vreme provedeno na radu, zaposleni koji odsustvuju sa rada neće imati pravo da za period odsustvanja sa rada ostvare pravo na dodatak na osnovu”, navodi se u Uredbi Vlade Srbije kojom je doneta odluka o Vučićevoj “povišici” od 10 odsto, po kojoj se lekari i sestre koji su se zarazili radeći svoj posao, umesto nagrade, još i materijalno diskriminišu. U Uredbi o “povišici” je obećano da će po okončanju epidemije biti doneta nova Uredba, kojom će se “izmenom budžetskih propisa o visini osnovice za obračun i isplatu za zaposlene, kako bi se osnovna plata uvećala za 10 odsto”, odnosno da će ovo povećanje postati trajno.

Međutim, ova tačka se jučee nije našla na dnevnom redu skupštine Srbije.

U Sindikatu lekara i farmaceuta ne kriju da su skeptični prema ovoj najavi, posebno imajući u vidu Vučićevu izjavu da će osnovna plata lekara za april biti 105.000, s obzirom da su sadašnje zarade specijalista, bez dodataka, oko 85.000 dinara.

“Ovo povećanje je više da bi se lekari odoborvoljili i mogli da rade sve što se sada od njih traži. Naš zahtev je, a to je bio i predlog Fiskalnog saveta, da se obračunavamo prema platnim razredima, što znači 1:4 i 1:8, odnosno ako je minimalna plata 30.000 to znači da bi lekar opšte prakse trebalo da ima osnovnu platu od 120.000, dok specijalista ne bi smeo da bude ispod 180.000. To nisu naše želje, nego su to odnosi minimalne i lekarske plate u normalnom svetu. Međutim, kod nas se veštački, odlukom Socijalno- ekonomskog saveta, smanji osnovica prema tome koliko para ima”, rekao je predsednik tog sindikata Rade Panić.

Pročitajte OVDE šta je Vučić poručio vlastima u Prištini.

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA