Najnovije

VUČIĆ: Ne prihvatam ucene Prištine, EU to mora da shvati

"Za nas je bilo veoma važno učešće. Dobro je da su sve najvažnije zemlje Evropske unije učestvovale u ovom Samitu, samo dve nisu učestvovale. Tri su teme dominantne bile: ekonomski oporavak, zatim nastavak reformi i proces daljeg približavanja EU, i treća stvar je bila velika podrška Miroslavu Lajčaku i razgovor o budućnosti Beograda i Prištine", rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vućić nakon konferencijskog Samita Evropskom uniju - Zapadni Balkan.

Vučić (Foto: predsednik.rs)

On je rekao da je zahvalio za ekonomsku podršku Srbiji.

- Rekao sam i da nismo iz veoma bogate zemlje, ali da Srbija ne očekuje prevelike probleme, rekao sam da očekujemo da ćemo ove godine imati veliki rastu u Evropi, da to isto očekujemo sledeće godine, kao što smo u prethodne dve godine bili u prvih pet u Evropi i da je za nas od presudnog značaja geopolitički aspekt. Dakle, mi bismo želeli da se više govori o procesu proširenja i da Srbija želi da bude deo EU i da želimo konkretan odgovor. Zamolio sam Ursulu fon der Lajen i ona je pokazala fantastično strpljenje. Ona, zapravo svega nas nekoliko se nije pomerilo sa stolice. Tražio sam izuzetak za Srbiju za proizvodnju čelika, to je od strahovitog značaja za našu zemlju. Ona je obećala da će to pogledati. Ja sam na tome danas dva puta insistirao jer nama je smederevska železara najveći izvoznik, ona je suština našeg ekonomskog rasta - naglasio je Vučić i dodao da su oni rekli da će to da pogledaju.

On je naglasio da je veoma zahvalan Donaldu Tusku što je "molio Ursulu fon der Lajen da pomogne Srbiji po tom pitanju".

- Video sam da je bila veoma snažna podrška Miroslavu Lajčaku. Ja sam ponovio da Srbija poštuje Lajčaka, da se radujemo nastavku dijaloga i da želimo kompromisno rešenje, ali da je to veoma teško za nas i da moraju da razumeju poziciju Srbije, kao i da ne prihvatamo ucene iz Prištine koje su se mogle čuti i danas. Rekao sam da se u dijalog ulazi u najboljnoj nameri: da razgovarate i postignete dogovor. Ali vi ne možete unapred da kažete šta je suština tog razgovora. Tako da mislim da je to bilo važno i dobro, potvrđena evropksa perspektiva - rekao je Vučić za RTS.

Ne prihvatam ucene Prištine, EU to mora da shvati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da se u dijalog ulazi u najboljoj veri i nameri da se razgovorom dođe do dogovora, te da ne prihvata ucene Prištine, kakve su se mogle čuti i na jučerašnjem zagrebačkom samitu EU Zapadni Balkan.

Prenoseći da je dijalog bio tema samita, Vučić je rekao da je Unija vrlo snažno podržala svog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, a on je, kaže, ponovio da Srbija poštuje evropskog diplomatu i da se raduje nastavku dijaloga, te da želi kompromisno rešenje.

„Međutim, moraju da razumeju poziciju Srbije da ne prihvatamo ucene iz Prištine, koje smo čuli i danas, da dijalog ima smisla samo ako Beograd prizna Kosovo. U dijalog se ulazi u najboljoj veri i nameri da razgovarate i postižete dogovor. Ne možete unapred da kažete šta je sadržaj razgovora“, naglasio je Vučić u izjavi RTS-u.

Kaže da je bilo dobro što je na današnjem sastanku potvrđena evropska perspektiva regiona.

Ako ne možemo u EU u narednih godinu, do četiri godine, kako zbog situacije u EU, tako i kod nas, jer ne potcenjujemo naše nedostatke, važno je, rekao je Vučić, da pomognu da otvorimo sve granice na Balkanu, a onda otvorenih granica da idemo ka nekom šengenskom prostoru, kako bi imali ulazak u Mađarsku i Bugarsku bez dokumenata i zadržavanja na granicama.

Predsednik Srbije je potvrdio nezvanične informacije da je nemačka kancelarka Angela Merkel najveći deo govora danas posvetila dijalogu, ali da su to učinili i neki drugi.

Kaže da je od Viktora Orbana i još nekih regionalnih lidera iz EU prvi put čuo stav da koliko je Balkanu potreban EU, toliko je Uniji potreban Balkan.

„To je prvi put neko na nedvosmislen način tako jasno rekao. Video sam kod nekih malo nevericu, kod nekih odobravanje”, kazao je on.

Rekao je da su o Srbiji izvanredno govorili grčki I bugarski premijeri Kirijakos Micotakis i Bojko Borisov.

Kaže i da je primećena donacija Srbije EU za razvoj vakcine.

Upitan da li je bilo reči o navodom geopolitičkom jačanju uticaja Kine I Rusije u našem regionu, rekao je da su najveći broj tih ljudi naši prijatelji, I da bi neko ko bi rekao nešto to učinio ne pominjući Srbiju.

Podvukao je da, ma koliko je neprijatno kada se čuju ili čitaju u pojedinim medijima, primedbe zbog saradnje sa Kinom i Rusijom, posao predstavnika država da se ponašaju u interesu građana.

Podvukao je da se Srbija nalazi na evropskom putu, da će njime nastaviti, ali I da je, zahvaljujući izgradnji dobrih odnosa, veoma dobro prošla kroz tešku korona krizu.

“Bili smo stvoreni da prođemo kao i Italija, jer smo imali najveći broj povratnika, da ne govorim o starosti našeg stanovništva, stepenu razvoja zemlje, da higijena nije na najvišem evropskom nivou. Sve se poklopilo da bude loše, a uspeli smo zato što smo otvoreni za saradnju sa svima. Zato što imamo svoju slobodarsku politiku. Za nas je EU strateški cilj, ali nećemo govoriti ružne stvari protiv naših drugih partnera da bi se nekom dodvoravali”, naglasio je on.

Fon der Lajen: Zapadni Balkan apsolutni prioritet za EU i EK

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je region Zapadnog Balkana apsolutni prioritet za Evropsku uniju i Evropsku komisiju na čijem je čelu.

"Zapadni Balkan pripada Evorpskoj uniji i tu se ne postavlja pitanje i zato čvrsto verujem da EU ima i posebnu odgovornost prema partnerima u regionu", rekla je fon der Lajen u obraćanju nakon video samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je popodne održan umesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu.

Ona je rekla da je samit svedočenje važnosti koje Evropska unija daje regionu, kao i svedočenje da je Zapadni Balkan apsolutni prioritet za EU i za EK.

Rekla je da je region Zapadnog Balkana pokazao jasne znake solidarnosti sa EU u teškom vremenu tokom pandemije korona virusa i zahvalila im na tome.

Pomenula je donaciju Srbije Italiji, da su Srbija i Crna Gora pomogle povratak građana iz EU u svoje zemlje, te odlazak albanskih lekara u Italiju, kao i donaciju od dva miliona evra koju je Srbija dala za pronalazak vakcine protiv kovida-19.

"To je jasna poruka", rekla je fon der Lajen i istakla da je i EU opredelila finansijski paket pomoći za Zapadni Balkana.

Mladić pred vojnicima upao kolima u migrantski centar u Obrenovcu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA