Najnovije

AMFILOHIJE POZVAO SVEŠTENIKE DA IZAĐU: Ipak će biti održana Markovdanska litija?

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je svešteniku Veliboru DŽomiću da tokom dana, u Podgorici, organizuje litiju u čast Svetog apostola Marka.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: mitropolija.com)

Pozvao ga je da sa sveštenicima, bez vernog naroda, organizuje Markovdansku litiju, pišu Vijesti.

- Možda bi bilo dobro da sveštenici danas od crkve Svetog Đorđa do Markovog manastira obave litiju za molitvu apostolu i jevanđelisti Marku, zaštitniku ovog grada za oslobođenje od koronavirusa. Mi smo danas ovde održali službu apostolu Marku, ali i svima postradalima u ovom gradu od 1916. do danas - rekao je Amfilohije.

Markovdanska litija sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog tradicionalno se održava svakog 8. maja povodom Svetog Marka, slave grada Podgorice.

Sveti Marko je pokrovitelj svih nas i ovog grada... U njegovom manastiru je bilo sedište prvih zetskih episkopa, to je bilo ovde blizu nas i nadamo se da će dati Bog da se i to obnovi. Danas je trebalo da bude litija od crkve Svetog Đorđa, mi ćemo, ako Bog da, ubuduće odavde do Nemanjinog grada kretati litiju. Ako Bog da, i ovaj virus da izumre, uz pomoć molitve svetom apostolu Marku da isceli narod i da iščezne ovaj virus, a još više da iščeznu oni drugi, mnogo opasniji koji su zavladali među onima koji su zabranjivali svojevremeno svetog apostola Marka i onima koji donose bezakone zakone u naše vreme - rekao je Amfilohije.

Podsetimo, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej stavrofor Velibor DŽomić rekao je danas da litija neće biti održana jer je i dalje na snazi zabrana javnih okupljanja.

Stiže najmoćnije naoružanje za rusku vojsku! Više o tome OVDE!

 

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA