Najnovije

S-500, CIRKON, NOVI Su-57: Stiže najmoćnije naoružanje za rusku vojsku!

Oružane snage Rusije planiraju da nabave prve protivvazdušne raketne sisteme S-500 naredne godine, dok će brodski kompleks sa hiperzvučnom krstarećom raketom „Cirkon“ stići u sastav naoružanja najverovatnije na prelazu 2020. i 2021. godine, saopštio je zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko za list „Nacionalna odbrana“.

Su 57 (Foto: mil.ru)

„Planirano je da se 2021. godine završe državna testiranja i da se sistem S-500 preda Oružanim snagama. Pored toga, 2021. godine sklopićemo državni ugovor o kupovini S-500, koji će se isporučivati vojsci 2025. godine“, rekao je on.

Krivoručko je istakao da PVO sistem trenutno prolazi fazu preliminarnih testiranja.

Ruski protivvazduhoplovni raketni sistem S-500 „Prometej“ prediđen je za uništavanje balističkih raketa dugog i srednjeg dometa i protivničke avijacije. Kako je ranije saopšteno, najnoviji sistem S-500 može oboriti metu koja je na stotine kilometara udaljena od Zemlje.

Krivoručko je dodao da će brodski kompleks sa hiperzvučnom krstarećom raketom „Cirkon“ stići u sastav naoružanja najverovatnije na prelazu 2020. i 2021. godine.

Testiranja hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ ove godine će se izdvoditi sa fregata projekta 22350, a raketa će prvi put biti testirana sa podmornice, i to višenamenske nuklearne podmornice projekta 885M, dodao je on.

Prema njegovim rečima, „Cirkonom“ će biti naoružane višenamenske nuklarne podmornice, fregate i nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“.

„Raketa 'Cirkon' predviđena je za naoružavanje nuklearnih podmornica projekta 885, 885M, 949AM, brodova projekta 22350, 23560, kao i za opremanje krstarica projekta 1144.2 'Admiral Nahimov'“, pojasnio je zamenik ministra.

Prva testiranja „Cirkona“ započeta su u decembru prošle godine sa fregate projekta 22350 „Admiral Gorškov“.

Pored toga, Ministarstvo odbrane planira da sklopi državni ugovor za godišnje snabdevanje PVO raketnim sistemom S-400 do 2024. godine.

„Ove godine će Oružane snage Rusije dobiti PVO raketne sisteme S-400, a trenutno je u pripremi novi državni ugovor o godišnjoj isporuci ovog sistema do 2024. godine“, rekao je Krivoručko.

On je dodao da Ministarstvo odbrane Rusije priprema ugovor za nabavku četiri protivvazdušna raketna sistema S-350 „Vitjaz“, koji će biti isporučeni vojsci 2021. i 2023. godine.

 

Kada je reč o Ratnoj mornarici, 2020. godine će flota biti ojačana za još 22 ratna broda i 15 brodova za operativnu podršku.

Prema njegovim rečima, pomorska flota Rusije planira da u naredne tri godine nabavi više od 60 ratnih brodova i podmornica, kao i više od 50 brodova za operativnu podršku.

On se osvrnuo i na nabavku lovaca nove generacije Su-57, koja će se, kako je rekao, odvijati u dve faze – u prvoj fazi, do sredine ove godine, vojska će dobiti letelice sa motorom četvrte generacije, a nakon toga će se isporučivati lovci sa motorom pete generacije.

Šta se desilo sa turskim avionom sazajte OVDE!

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA