Najnovije

Saopštenje kolegijuma Biblijskog instituta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Povodom činjenice da je poziv za potpisivanje peticije za zaštitu sveštenika Vukašina Milićevića od duhovnih vlasti Srpske Pravoslavne Crkve i time protiv navodnog gušenja slobode govora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (gde je V. M. inače zaposlen kao docent) na nemačkom jeziku objavio redovni profesor i aktuelni šef Grupe za biblijsko bogoslovlje ove akademske institucije dr Rodoljub Kubat, davši ga u svom intervjuu pod naslovom «Zabrana govora docentu Bogoslovskog fakulteta u Beogradu» (Redeverbot für Dozenten an der Theologischen Fakultät in Belgrad) sajtu www.noek.info od 30. aprila tekuće godine, kolegijum Biblijskog instituta – koji čine svi ostali članovi Grupe i drugi spoljni saradnici – smatra neophodnim da se od ovakvog nastupa i prikaza stvarnosti zvanično ogradi.

Logo (Foto: SPC)

Piše: Kolegijum Biblijskog instituta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Razlozi za takav postupak višestruke su prirode. Pre svega, time što je poziv na potpisivanje peticije izrazio šef biblijskog departmana može implicirati da isto mišljenje dele i preostali njegovi članovi. Objavljivanje ovog poziva na nemačkom jeziku, od strane jednog od učesnika u brojnim ostvarenjima koja su Institut postavila na vidno mesto u međunarodnoj nauci, znači apelovanje na ovaj deo naučne javnosti koji je u neposrednoj i suštinskoj vezi sa delatnošću Instituta, ali koji uopšte ne poznaje ili nedovoljno poznaje kontekst političkih zbivanja u Srbiji, u čijem svetlu se ovaj poziv samo može razumeti. Imajući sve to u vidu, svi mi članovi i spoljni saradnici Biblijskog instituta osećamo dužnost i obavezu da potpuno i bez ostatka demantujemo krajnje jednostrano i zlonamerno predstavljanje situacije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, na kojem ogromna većina kolega navodno iz puke bojazni za radno mesto podržava volju Patrijarha i Svetog Sinoda. To nije tačno. Članovi dolepotpisanog kolegijuma imaju svoj stav o problemima koji su u poslednje vreme potresli ovu instituciju, ali će umesto obrazlaganja istih – čemu ovde nije ni mesto ni vreme – složno reći da je njihovo delovanje potpuno u skladu sa akademskim principima slobode savesti, mišljenja i govora. To je osnovni kvalitet Biblijskog instituta, a kako se lako može proveriti i potvrditi, i čitavog nastavnog i naučnog kolegijuma Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Istovremeno, kolegijum Biblijskog instituta takođe nalazi za shodno da u svom ograđivanju od stavova kolege Kubata podseti i na značaj koji su određeni duhovni autoriteti – u spornom intervjuu predstavljeni kao uzročnici problema – imali u promovisanju kritičkog mišljenja i slobode govora u akademskim okvirima srpske teologije. Pre svega, Biblijski institut je osnovan po blagoslovu Patrijarha srpskog Irineja i uz požrtvovana zalaganja brojnih arhijereja, sveštenika, monaha i laika naše pomesne Crkve. U tim zalaganjima istaknuto mesto pripada Episkopu bačkom dr Irineju Buloviću koji je do odlaska u penziju 2015. obavljao dužnost šefa Grupe za biblijsko bogoslovlje i čiji je višedecenijski profesorski staž, praćen teretima episkopske službe u vreme ratova, sankcija i drugih teškoća, obeležio i ne mali napor u odabiru kadra koji će od 2015. moći da ponese izazov bogoslovskog delovanja Instituta. Zahvaljujući njegovoj pomoći u savetodavnom, infrastrukturnom i materijalnom obliku, ponajviše velikom međunarodnom ugledu, Institut je uspeo da poveže pregaoce najrazličitijeg profila i usmeri ih na odgovorno istraživanje i promociju hrišćanskog nasleđa. Upravo je ta činjenica ocenjena kao trijumf istinskih demokratskih vrednosti u srpskom društvu. Stoga je akademska i ljudska dužnost dolepotpisanog kolegijuma da posvedoči da je drugačije tumačenje stvarnosti – dato u intervjuu kolege Kubata – krivotvorenje istine za koju svaki hrišćanin treba i želi da živi.

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba možete kupiti OVDE.

Izvor: spc.org.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA