Najnovije

SI ĐINPING NAM ŠALJE VAKCINU ZA KOVID-19: Koliko je ona zapravo bezbedna?

Čim Kina napravi vakcinu protiv virusa KOVID-19, a to bi, prema procenama koje iznose u Pekingu, moglo da se dogodi već krajem juna ili početkom jula, dobiće je i Srbija. To bi moglo u potpunosti da nas zaštiti od eventualnog drugog talasa epidemije na jesen ili zimu.

Si Đinping (Foto: kremlin.ru)

Kako saznaje Srpski telegraf, kineski predsednik Si Đinping poručio je svojim saradnicima i zdravstvenom sektoru Kine da srpskim saveznicima i prijateljima, kako nas je nazvao, vakcina mora da bude dostupna maltene istog trenutka kada i Kinezima, i to po najpovoljnijim mogućim uslovima. Uz nas, ovu privilegiju, ali i čast, imaće još samo nekoliko zemalja.

Podsetimo, pre nekoliko dana iz Kine je stigla jasna poruka da ova zemlja sama radi na vakcini za KOVID-19 i da ne želi da udružuje napore sa drugima na tom polju. Paralelno sa Kinezima, i druge države i farmaceutske kompanije širom sveta rade na razvoju cepiva, međutim, čini se da su kineski stručnjaci najdalje odmakli.

Veliki optimisti

Kineski naučnici i medicinski stručnjaci sa razvojem vakcine protiv infekcije KOVID-19 krenuli su prvi, još krajem januara. Sada su uveliko u toku klinička ispitivanja, a u Pekingu su izneli procenu da bi ona mogla da budu završena već krajem juna. Šef kineskog ekspertskog tima koji je samo šest dana po uvođenju vanrednog stanja stigao u Srbiju dr Peng DŽićijang potvrdio je da Kina uveliko radi na otkrivanju vakcine, bez pomoći drugih država koje eksperimente izvode u međusobnoj saradnji.

- Amerikanci imaju svoj tip istraživanja, a mi svoj. U Kini su već urađena ispitivanja vakcine na životinjama, a sada se počinje kliničko ispitivanje na ljudima-dobrovoljcima. Vakcina je najbolje rešenje, a mi je možemo očekivati otprilike krajem juna - naveo je po dolasku u Srbiju Peng, koji radi u Centru za kontrolu zaraznih bolesti provincije Guangdong.

Prema pisanju kineskog dnevnog lista Čajna dejli, u toku je druga faza kliničkih ispitivanja vakcine. U gradu Vuhan, mestu gde se virus prvi put pojavio, istraživači sa Biotehnološkog instituta Kineske vojno-medicinske akademije angažovali su oko 500 volontera, pacijenata iz bolnice Žongnan, koji su dobrovoljno primili probnu vakcinu. Ukoliko ova faza ispitivanja bude uspešna, kako dalje izveštava list, vakcina će se testirati na više od 1.000 ljudi u trećoj fazi, posle čega će biti jasno da li Kina ima vakcinu protiv koronavirusa.

Kineski mediji su prvi na planeti izvestili da su klinička ispitivanja vakcine na ljudima odobrena 17. marta, a u tom mesecu je završena i prva faza testiranja ovog cepiva.

- U skladu sa međunarodnim standardima spremni smo za sigurno efikasno kliničko ispitivanje. Obezbedili smo i kontrolu kvaliteta i imamo kapacitete za masovnu proizvodnju - poručio je istraživač Čen Vej sa Kineske vojno-medicinske akademije.

Komentarišući očekivani pozitivan ishod istraživanja u Kini, odlična poznavateljka tamošnjih prilika i autorka knjige "Kina u Evropi" Sanja Arežina kaže da je naše partnerstvo sa najmnogoljudnijom zemljom sveta dokazano u nekoliko navrata, pa je sasvim izvesno očekivati da će se ono imati efekta i u slučaju pronalaska vakcine protiv korone.

- Ako Kina prva dođe do vakcine, ona će svakako biti na dobrobit celog sveta. Međutim, zahvaljujući sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koje Srbija ima sa Kinom od 2016, možemo očekivati da ćemo biti na listi prioriteta kada je reč o dobijanju te vakcine. Osim njene dostave, Kinezi će nam sigurno dostaviti informacije o tome kako i mi sami možemo da je proizvodimo - navela je Arežina.

"Pojas i put"

Ona ističe da je trenutno u fokusu kineske pažnje izgradnja tzv. zdravstvenog puta svile (Health Silk Road), koji predstavlja jedan krak kapitalnog investicionog plana "Pojas i put".

- Srbija od tog plana već vidi mnoge rezultate, dok je zdravstveni put svile u ovom momentu prioritet nad prioritetima - dodala je Arežina.

Za direktora Centra za saradnju sa zemljama Azije Zorana Spasića nema nikakve sumnje da će Srbija biti među prvim državama koja će od Kineza dobiti vakcinu.

- Imajući u vidu da je Srbija među prvima dobila pomoć iz Kine, a povrh toga i kroz pomoć u izgradnji laboratorije "Vatreno oko", u potpunosti možemo očekivati da će predsednik Đinping uputiti kontingent vakcina u Srbiju - navodi Spasić.

Putin se oglasio o reviziji istorije! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA