Najnovije

HIL PONOVO PROVOCIRA SRBE: Američki ambasador poručio- "Prebolite Kosovo"

Kristofer Hil je govorio o događajima u Banjskoj, okrivivši isključivo Srbe za tragične događaje, naglasivši da treba da se smiri situacija na severu KiM i da se nađe političko rešenje.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil ponovo je danas uvredio Srbiju i srpski narod rekavši bi Srbi trebalo da "prebole da je Kosovo nezavisna država".

Hil se na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji direktno i bez diplomatskog takta i obzira, otvoreno ponovo založio za cepanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"LJudi kažu da Srbija jednostavno treba da shvati da je Kosovo nezavisna država, da preboli to i nastavi dalje. I ja bih želeo da ona to uradi, ali je činjenica da je problem mnogo kompleksniji", rekao je Hil.

Američki ambasador je ocenio da su za događaje u Banjskoj 24. septembra isključivo krivi Srbi.

"Kao prvu stvar ka rešenju problema moramo da one, koji su odgovorni za ono što se desilo, zaista držimo odgovornim, da se to više ne bi ponovilo", izjavio je ambasador učestvujući u panelu "Zapadni Balkan u globalnom (ne)redu".

On je naveo da bi drugi korak trebalo da bude smirivanje situacije na severu Kosova a zatim nalaženje političkog rešenja.

"Važno je da SAD i EU zajedničkim snagama pokušaju da reše probleme Zapadnog Balkana. Kosovo je s razlogom i dalje veoma težak problem", izjavio je on.

U panelu su, pored Hila, govorili i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin, specijalni rumunski predstavnik za Zapadni Balkan Adrian Davidoiu i politički savetnik specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Jožef Pandur.

Hil: Razgovarao sam sa mnogima, i sa opozicijom i ne mešam se u unutrašnju politiku Srbije
Ranije danas, tokom obilaska arheološkog lokaliteta Belo brdo Vinča sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom kulture Majom Gojković, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil kazao je da se ne meša u unutrašnja pitanja Srbije uključujući i ona koja se tiču izbora.

"Imao sam razgovore sa mnogim ljudima uključujući i one iz opozicije, ali se ne mešam u unutrašnju politiku i izbornog kalendara. Ja glasam u Floridi a ne u Srbiji", rekao je Hil kratko na pitanje novinara u vezi održavanja izbora u Srbiji.

BAJDEN UHVAĆEN U LAŽI: Bela kuća panično povlači izjavu predsednika

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA