Najnovije

KURTI SE OGLASIO POVODOM DANA EVROPE: Ovo je zatražio o Evropske Unije

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti podsetio je na Dan Evrope da su za postizanje mira potrebne pravda i odgovornost. Kurti je pozvao EU da povede računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu.

Aljbin Kurti (Foto: kryeministri-ks.net)

U svojoj čestitki povodom Dana Evrope Kurti je naveo da ne bi došlo ni do pomirenja u Evropi da nije bilo Nirnberških suđenja i klečanja Vilija Branta.

“Pre sedamdeset godina Evropa je još uvek uklanjala ruševine nastale u Drugom svetskom ratu. Bol i patnja bili su veliki, mržnja i neverica su preovladavali. Na osnovu prošlih iskustava, mnogi su se plašili da je mir u Evropi samo privremen i da će verovatno doći do novog sukoba između Francuske i Nemačke koji će uključiti i druge zemlje”, naveo je Kurti.

Ali čovek, nastavio je on, koji je doživeo velika ratna razaranja i video mračnu stranu ljudskog razuma imao je radikalnu ideju.

“Tamo gde su drugi videli neizbežni rat, video je mogućnost mira i saradnje, a gde su drugi videli da je pobeda jednog gubitak drugog, on je video priliku da svi pobede. 9. maja 1950. Robert Šuman, francuski ministar inostranih poslova, predložio je plan nemačkom kancelaru Konradu Adenaueru, koji je pokušao da francusko-nemačku proizvodnju uglja i čelika koja se koristila za proizvodnju razornog oružja, stavi pod veći autoritet. Ovaj autoritet bio je poznat kao Evropska zajednica za ugalj i čelik (ECSC), koja je postavila temelje za mirnu i ujedinjenu Evropu, koju danas nazivamo Europskom unijom”, ocenio je Kurti.

Istorija je dugačak niz teških lekcija, ali možda najvažniji deo lekcije je da mir zahteva i pravdu i odgovornost, naveo je kosovski premijer.

“Znamo da bez suđenja u Nirnbergu i klečanja Vilija Branta, pomirenje nikada ne bi došlo”, napisao je Kurti u čestitki.

Dalje je rekao da se evropski mir zasniva na antifašizmu.

“EU je izgrađena borbom protiv fašizma. Evropski mir zasnovan je na antifašizmu. Kako obeležavamo ovaj dan, setimo se da mir nije samo kada nema sukoba, već i aktivno prisustvo istinske pravde. Pravedni mir sa socijalnom državom koja radi u korist svih, bez obzira na nacionalnost, veru ili pol”, istakao je Kurti.

Na kraju, Kurti je pozvao EU da povede računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu.

“Gledamo u Evropsku uniju. EU mora voditi računa o nama. Zapadni Balkan i EU su ekonomski i geopolitički, istorijski i kulturološki veoma važni jedni drugima. Evropski napredak zavisi od shvatanja toga”, poručio je Kurti.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko izneo novo rešenje za kosovski problem. Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA