Najnovije

OVAKVOG NEPRIJATELJA NIKADA NIJE IMAO: Trampu preti najgori scenario baš iz kućne izolacije!

Samo šest meseci preostaje do predsedničkih izbora, a očigledno je da dva kandidata nisu imala jednak položaj u igri, piše "Euractiv" i pita se "može li Bajden srušiti Trampa nikad viđenom kampanjom iz kućne izolacije".

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Dok je trenutni predsednik SAD-a Donald Tramp svakodnevno stupao pred medije na pozornicu uz članove radne grupe za borbu protiv kovida 19, DŽoa Bajdena je pandemija ostavila gotovo u senci.

Podrška Bajdenu je u početku odgovora na zdravstvenu krizu u martu rasla naspram Trampa. Više nego očigledno je bilo da su svakodnevni Trampovi blamirajući istupi odvratili mnoge birače u strahu za vlastiti život, piše ovaj portal. Ali strah za vlastiti život je sa 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca usred koronakrize prešao sa zdravstvene na ekonomsku sferu.

Protesti koji su pozivali na otvaranje zemlje ponovno su ojačali Trampa. On se nije možda pokazao najboljim za vođenje zdravstvene krize, ali mogao bi se pokazati boljim za vođenje one ekonomske prilikom koje radnike ohrabruje da se osećaju kao ‘’ratnici’’ dok izlaze na posao i time pokreću ekonomiju.

Popularnost kandidata možda najbolje pokazuje anketa Rojtersa/Ipsosa objavljena u utorak 5. april. Trenutno bi 43% posto registrirovanih birača podržalo Bajdena, dok bi njih 41% podržalo Trampa. Bajden je vodio sa 6 postotnih bodova u sličnoj anketi prošle nedelje, i s 8 bodova u anketi provedenoj od 15 do 21. aprila. Prema anketi, 45% Amerikanaca odgovorilo je da je Tramp pogodniji za otvaranje radnih mesta dok njih 32% smatra Bajdena boljim kandidatom. NJih 37 posto bi odgovor na pandemiju koronavirusu prepustilo Trampu, a 35 posto javnosti Bajdenu.

Čuva ga Tajna služba

U izolaciji, daleko od birača i odvojen od glavnih stratega Bajden dane socijalne distancije provodi u svom domu u Skrantonu, gradu u saveznoj državi Pensilvaniji. Čuva ga Tajna služba, a par pouzdanih saradnika pomaže mu u svakodnevnim aktivnostima. Retki posetioci nose zaštitne maske i rukavice. Kandidat demokrata, koji je služio kao potpredsednik u vrijeme mandata Baraka Obame suočava se s najtežom krizom koju nije iskusio niti jedan raniji kandidat u predsedničkoj kampanji. On ne može putovati kako bi nastavio klasičnu kampanju, njegovi saradnici ne mogu promovisati program od vrata do vrata niti održavati kampanjske nastupe.

Ali to nije sprečilo 77-godišnjeg Bajdena da svoju kampanju pretvori u virtualnu te da se redovno javlja putem društvenih mreža.

Bajdenu ne predstoji samo test definisanja agende već i komuniciranja jer upitno je dopiru li njegove objave do starijih birača koje je osvojio na predizborima u ‘’analognoj kampanji’’. Iako je Bajden dosegao veliki broj pratilaca na mreži i dalje postoji digitalni jaz između dvojice kandidata.

"Wall Street Journal" se pita može li Bajdenov digitalni bataljon postići Trampov nivo u šest meseci? On ima 1,9 miliiona sledbenika na Fejsbuku i 5,3 milijuna na Tviteru. Tramp ima oko 15 puta više sledbenika na obe platforme - 29,2 miliona i 79,4 miliona Tramp je imao sedam puta više interakcija na društvenim medijima - 620 milionanaspram 87 miliona kod Bajdena. Druga Trampova brojčana prednost je ona finansijska. Tramp i dalje raspolaže sa 187 milionadolara više za kampanju.

Rusija zapretila da će braniti svoju teritoriju! Više o tome OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA