Najnovije

JEDINSTVENI SJAJ BALETSKE ZVEZDE - izložba posvećena Jovanki Bjegojević

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu otvara novu izložbu posvećenu primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu Jovanki Bjegojević, JEDINSTVENI SJAJ BALETSKE ZVEZDE, autorke Milene Jauković.

Pozivnica za izložbu (Foto: N. pozorište)

Izložba je otvorena u ponedeljak, 8. juna u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu (Dositejeva 2).

Reč autorke Milene Jauković 

„Jovanka Bjegojević jedna je od najznačajnijih baletskih umetnica u istoriji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Bila je jedinstvena umetnička pojava i raskošan baletski umetnik. Budući da se profesionalnim životom ove velike umetnice do sada još niko nije bavio na sistematičan način, prikupiti razuđenu arhivsku građu, kao i mnogobrojne, do sada manje poznate podatke, predstavljalo je značajan izazov, ali i veliku odgovornost. Ova izložba, stavljajući pretežno akcenat na umetničko delovanje Jovanke Bjegojević na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, tretira i ostale, vrlo značajne faze njene karijere, koje se odnose na igračke angažmane u Francuskoj i Australiji, obrađujući i mnogobrojna samostalna gostovanja širom sveta, koja u podjednakoj meri zavređuju pažnju i doprinose sveobuhvatnosti prikaza ove izuzetne baletske karijere.“

O umetničkom stvaralaštvu Jovanke Bjegojević govoriće baletski umetnik i koreograf Vladimir Logunov, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić i autorka izložbe Milena Jauković, izložbu otvora izuzetna baletska umetnica i publicista Sonja Lapatanov.

Pročitajte OVDE  sve o novim filmovima Svetozara Cvetkovića.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA