Najnovije

NEMCIMA PRETI KOLAPS: Šta će biti ako Amerikanci odu?

Prema najavama, do septembra bi 9.500 američkih vojnika moglo da napusti Nemačku. To bi imalo velike ekonomske posledice za male gradove u kojima su američke trupe stacionirane.

Američki vojnici u Nemačkoj (Foto: Jutjub)

Povlačenje američkih vojnika bi sigurno imalo brojne geopolitičke posledice. Ali za nemačke gradove u kojima se nalaze američke vojne baze, to redukovanje broja vojnika imalo bi vrlo lokalne i vrlo neposredne posledice.

Vest još nije zvanično potvrđena, ali “Volstrit džornal” javlja da je predsednik Donald Tramp odlučio da broj američkih vojnika u Nemačkoj sa sadašnjih 34.000 smanji na oko 25.000. Nije objavljeno iz kojih bi baza vojnici trebalo da budu povučeni. To izaziva nemir u brojnim, uglavnom manjim nemačkim gradovima, gde su baze smeštene.

Mali gradovi, velike vojne baze

Mali gradovi poput Grafenvera u Bavarskoj ili Ramštajna u Rajnland-Falcu su se od kraja Drugog svetskog rata navikli na prisustvo američkih vojnika i njihovih porodica – i na osnovu toga su se i razvili.

Gradić Ramštajn ima zvanično oko 8.000 stanovnika. Za nemačke prilike sitnica. Ali istovremeno, u tamošnjoj vazduhoplovnoj bazi stacioniran je otprilike isto toliki broj američkih vojnika, a u gradu je još dvostruko više članova njihovih porodica.

U Grafenveru je to još jače izraženo: tamo živi oko 6.000 Nemaca i više od 10.000 američkih vojnika. A tu su onda još i njihove porodice.

Mala šetnja glavnom ulicom Grafenvera pokazuje šta bi tu značio odlazak Amerikanaca: tu su table američkih firmi. To naravno nisu table firmi koje se mogu naći u drugim nemačkim gradovima.

Svake godine u gradiću se održava nemačko-američka narodna fešta – veliki događaj za prodavce hot-dogova i pečenih kobasica. Sedam decenija američkog prisustva ostavile su dubokog trag u gradu – brojne su i nemačko-američke porodice i firme.

Osim toga, u svim američkim vojnim bazama, isto kao i u američkim firmama koje ih opslužuju, zaposleni su brojni nemački civili. Procenjuje se da ih je ukupno oko 12.000.

Stalno smanjenje broja američkih vojnika

Nije novost da se broj američkih vojnika u Nemačkoj smanjuje. Između 2006. i 2018. broj je smanjen sa 72.400 na sadašnjih 34.000 vojnika.

O njihovoj ekonomskoj važnosti za lokalno stanovništvo govori i jedna studija Univerziteta u Triru: prema njihovim podacima, vojne baze u Ramštajnu i obližnjem Špangdalemu lokalnoj privredi su donele oko 1,4 milijarde evra i pomogle u nastanku i očuvanju oko 27.000 radnih mesta.

Zatvaranje vojnih baza itekako bi imalo posledica po lokalnu privredu, pa ne čudi to što se ti gradovi odlučno protive odlasku Amerikanaca.

I Nemci ulažu

Ali ne ulažu samo Sjedinjene Države novac u te vojne baze. Mada Tramp stalno kritikuje Nemačku da ne daje dovoljno novca za vojsku, vlada u Berlinu nedavno je objavila da je samo od 2012. na ime pomoći za stacioniranje američkih vojnika u zemlji na raspolaganje stavila 243 miliona evra.

I nemačka vlada plaća dobar deo troškova koji nastaju zbog američkih baza
I nemačka vlada plaća dobar deo troškova koji nastaju zbog američkih baza

Time se pre svega pokrivaju troškovi nekadašnjih službenika u američkim bazama, te za održavanje dela infrastrukture. Mada dakle prisustvo američke vojske donosi korist nemačkim gradovima, postoji i značajan udeo same nemačke vlade.

Budućnost

Kakve će konkretne posledice najnovije najave imati za nemačke gradove, za sada je teško predvideti. Moguće je da će se najavljeni broj od 9.500 vojnika raspodeliti na više američkih vojnih baza u Nemačkoj, što bi onda značilo da bi svi izgubili pomalo, ali niko previše.

Ipak, pravac razvoja je jasan: nemačke opštine i gradovi, koji sada ekonomski u dobroj meri zavise od američke vojske, trebalo bi da se pripreme za budućnost, za vreme kada se iz Nemačke povuče i poslednji američki vojnik.

Pročitajte OVDE ko je ubio švedskog premijera pre 34 godine.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA