Najnovije

ANALITIČARI: Priprema se teren, bez Nemačke i SAD teško do rešenja problema okupirane srpske pokrajine

Priprema terena, zahuktavanje razgovora, uključivanje Nemačke i SAD... To su sve stvari koje će se u narednom periodu dešavati kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

Analitičar Dušan Janjić (Foto: Jutjub)

Analitičar Dušan Janjić smatra da se od narednog meseca može očekivati sve više aktivnosti po pitanju obnove dijaloga, a da prava ofanziva agende Nemačke dolazi u avgustu i septembru.

On ističe da Nemačka želi da se nastavi tamo gde se stalo, a to su pregovori o punoj normalizaciji odnosa Srbije i lažne države Kosova.

Janjić, takođe, očekuje i da bi izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel mogao da "izgura" još neku izjavu o razumevanju ili spremnosti dve strane u avgustu ili septembru, što, po njegovom viđenju, nikako nije u suprotnosti sa onim što radi EU, niti zamenjuje sveobuhvatni sporazum o normalizaciji.

Janjić za Tanjug kaže da se, ako je suditi po zajedničkom tekstu ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, vidi da se oni zalažu za ubrzavanje ukupnog procesa pristupanja Srbije i zemalja Zapadnog Balkana Uniji, i da će njihov mandat predsedavanja biti tome posvećen.

Takođe, ukazuje da Nemačka sa Francuskom priprema susret u Parizu, koji je nastavak prethodnog sastanka u Berlinu, gde bi, kaže, zapravo trebalo da se manifestuje spremnost za nasatvak dijaloga.

- Početkom jula treba očekivati susret u Parizu, gde bi i Srbija i (tzv.) Kosovo izrazili svoju želju za nastavkom dijaloga - kaže Janjić.

Navodi da se uspešno rešavaju problemi finansiranja i konstitutisanja tima specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, te se očekuje da se Lajčak ovih dana pojavi u Prištini i Beogradu, posle čega bi, kaže, trebalo da bude i jedan pripremni sastanak u Briselu.

- Sve u svemu, treba očekivati od jula sve više i više aktivnosti, ali mislim da pravo zahuktavajne agende Nemačke dolazi u avgustu, septembru. Nemačka hoće da se nastavi tamo gde se stalo, a to su pregovori o punoj normalizaciji odnosa Srbije i (tzv.) Kosova - rekao je Janjić.

Kako kaže, ovo je dijalog o normalizaciji koji pomaže EU, a to faktički znači - zemlje Kvinte, čija je i SAD jedna od članica.

- Tu su i "osnovne" zemlje EU, članice Kvinte - Francuska, Italija i Nemačka, kao i Velika Britanija, koja je tu, iako više nije u EU, uz SAD i one se uvek konsultuju. Neposredno proces vodi predstavnik EU, u ovom slučaju Borel, koji je preneo deo posla Lajčak - ukazuje Janjić.

Podseća da je uloga Ričarda Grenela rezultat druge inicijative koja nije u suprotnosti sa EU, već je reč o inicijativi Donalda Trampa da se ohrabre pregovarači da što brže napreduju.

- Očekujem da će Grenel, moguće i u avgustu, organizovati novu rundu. On uglavnom radi tzv. izjave o spremnosti da se problemi reše i očekujem da bi Grenel mogao da "izgura" negde u avgustu - septemrbu neku izjavu o političkoj spremnosti da se svi problem razreše - kaže Janjić.

Dodaje da svakako nije u suprotnosti sa onim što radi EU, niti to zamenjuje sveobuhvati sporazum o normalizaciji.

- To je cilj Nemačke - da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa - podseća Janjić.

Bez pune usaglašenosti Nemačke i SAD, nema rešenja

Da rešenja nema bez EU i SAD smatra i profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović.

- Bez potpune usaglašenosti i potpune sinergije EU i SAD neće se doći do rešenja, kao ni dok se ne utvrdi jedinstvena lista prioriteta i ne bude se aktivnije radilo na postizanju sporazuma - rekao je on.

Podsetio je da je Nemačka nudila rešenja, kao i da je model dve Nemačke bio potencijalni način za uređenje odnosa.

Očekujem da će Nemačka i u narednom periodu, nakon preuzimanja predsedavanja na agendu staviti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji se može formalizovati od najavljenog Pariskog samita, gde bi se još jednom skrenula pažnja na nužnost okončanja procesa normalizacije odnosa - rekao je profesor.

Dodaje da je očigledno da će se dijalog nastaviti nakon izbora, ali da treba i sačekati sprecijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela i njegov neposredni sastanak sa predstavnicima Beograda i Prištine kako bi se saznala dinamika.

- Prerano je govoriti o rešenjima, ali očekujem da dođe do punog oživljavanja dijaloga krajem juna ili u julu - rekao je Đukanović, i dodao da će rešavanje kosovskog pitanja biti jedno od najbitnijih usmerenja Berlina kada je u pitanju regiona Zapadnog Balkana.

Dodao je da generalno oko ključnih stavri po pitanju rešenja kosovskog pitanja postoji usaglašenost Nemačke i svih zapadnih partnera.

Dačić progovorio o sukobu sa Vučićem! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA