Tajna ovog "neverovatno kremastog" čizkejka je u tome što se svi sastojci zagreju na sobnoj temperaturi pre pripreme, a kolač se peče u posudi s vodom. Zbog po njemu nema pukotina.
Kako tekstura čizkejka ne bi bila kvrgava, Stefani Aleksander preporučuje da jaja i krem sir izvadite iz frižidera 10 do 20 minuta pre pripreme kolača. S druge strane, bitno je i da ne mešate sastojke previše žestoko ili predugo jer će kolač samo "potonuti" u rerni.
Sastojci:
-100g rastopljenog maslaca
-300g mlevenog keksa
-500g krem sira
-200 g šećera u prahu
-kašika kukuruznog brašna
-3 jajeta
-2 kašike limunovog soka
-nekoliko kapi čiste vanile ili ekstrakta
-prstohvat soli
-2 šolje kisele pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Dno i stranice kalupa dimenzija 22x6 centimetara premažite maslacem. Izrežite papir za pečenje tako da jedan deo prekrije dno kalupa, a drugi stranice. Namažite i papir maslacem.
Sjedinite keks i rastopljeni maslac, pa smesu utisnite u dno kalupa.
Mutite krem sir i šećer električnim mikserom dok ne dobijete glatku smesu. U smesu umutite kukuruzno brašno, pa dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući svaki put dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte limunov sok, vanilu i so. Umešajte i pavlaku i kratko mutite dok se ne sjedini s ostalim sastojcima.
Ulijte smesu u kalup koji ćete staviti u veću posudu za pečenje. U nju ulijte kipuću vodu do polovine visine kalupa.
Pecite 50 minuta, a zatim isključite rernu, ali vrata ne otvarajte sat vremena.
Izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru pre serviranja.
Recept za nutela kolač pročitajte OVDE.
Izvor: index.hr